Rusija išgąsdino Ispaniją: imasi dar nematytų veiksmų  ()

Ispanija kaupia ginklus ir papildo strateginius rezervus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ispanija didina amunicijos kiekį savo laivynui, oro pajėgoms ir įvairioms gynybinėms sistemoms, taip pat planuoja papildyti strategines ginklų atsargas.

Anot „La Razón“ leidinio, tam bus išleista 500 milijonų eurų.

Leidinys rašo, kad Ispanijos gynybos ministerijos sprendimas papildyti strategines ginklų atsargas buvo priimtas Rusijos ir Ukrainos karo fone. Pranešama, kad karas Ukrainoje paskatino Europos šalis, tarp jų ir Ispaniją, persvarstyti savo gynybos politiką Rusijos Federacijos grasinimų akivaizdoje.

Pedro Sanchezo vyriausybė NATO viršūnių susitikimo Madride metu paskelbė planą iki 2029 metų gynybai skirti 2 % BVP. O dabar ji ką tik uždegė žalią šviesą keturioms sutartims, kurių numatomas beveik 500 milijonų eurų biudžetas, atnaujinti valdomų raketų ir bombų arsenalą.

Tuo tarpu gynybos pajėgumų kūrimo priemonės tuo nesibaigia. Ispanijos gynybos ministerija pasiruošusi užbaigti strateginio mažo kalibro šaudmenų (5,56 mm pagal NATO standartus) šaulių ginklų – šautuvų ir lengvųjų kulkosvaidžių – rezervo kūrimą. Taip pat planuojama teikti pirmenybę visų rūšių amunicijos pirkimui – nuo ​​haubicų sviedinių iki minosvaidžių sviedinių, įskaitant ir laivų pabūklų sviedinius.

Žurnalistai pastebi, kad karinių sutarčių sudarymo priemonės atsirado dėl to, kad ginklų tiekimas Ukrainai kovai su Rusijos kariuomene lėmė šaudmenų išeikvojimą Ispanijoje, kuri niekada nebuvo pagrindinis karinis užsakovas.

„Viena iš Ukrainoje išmoktų pamokų yra ta, kad tikėjome, jog nebebus ilgalaikių karų... NATO atsargų ir mūsų atsargų nepakanka, o jei rimčiau, jų (šaudmenų) irgi negalime gauti, nes įmonės nepajėgios pagaminti jų tiek, kiek sunaudojama konflikto metu“, – sakė Ispanijos kariuomenės vadas admirolas generolas Teodoras Lopezas Calderonas.

 

Šiuo atžvilgiu sąjungininkės šalys, anot jo, yra pasirengusios nemažai investuoti, kad papildytų amunicijos atsargas. Visų pirma kalbame apie Ispanijos gynybos ministerijos 92 karinei aviacijai skirtų „Amraam AIM-120-C7“ raketų „oras-oras“ įsigijimą iš Amerikos gamintojo „Raytheon“ už 200 mln. eurų.

Iš jų 35 raketos bus skirtos naikintuvams F-18 ir „Eurofighter Typhoon“. Dar 35 vienetai skirti priešlėktuvinei sistemai „Nasams“, likusios raketos bus perkamos „Harrier AV8B“ lėktuvams. Likusios keturios turės AAVI (Airborne Instrumented Vehicle) versiją.

 

Antroji 125 mln. eurų vertės sutartis leis įsigyti norvegiškų NSM (Naval Strike Missile) priešlaivinių raketų būsimoms fregatoms F-110 ir F-100 aprūpinti. Ši raketa pakeis priešlaivines raketas „Harpoon“.

Sutartis apima pirmąją raketų partiją, taip pat pramoninį bendradarbiavimą su keliomis Ispanijos įmonėmis ir Norvegijos šių raketų gamintoju „Kongsberg Defense & Aerospace“ (KDA).

Be to, Ispanija iš šalies ginkluotųjų pajėgų konsorciumo MBDA įsigis „Brimstone“ raketas „oras-žemė“. Numatoma 43 mln. eurų sutarties suma. Raketos bus integruotos su koviniu lėktuvu „Eurofighter Typhoon“, o tai žymiai padidins naikintuvo galimybes sunaikinti antžeminius taikinius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(58)
(1)
(57)

Komentarai ()