„Lukašenkos šansai lygūs nuliui“ – Baltarusijos opozicija skelbia, kas įvyks per Putino vizitą Baltarusijoje  ()

Vladimiras Putinas skrenda į Minską asmeninio susitikimo su Aleksandru Lukašenka. Baltarusijos prezidento spaudos tarnyba nurodė, kad Kremliaus vadovo vizitas yra susijęs su vadinamosios sąjunginės valstybės Aukščiausiosios valstybės tarybos posėdžiu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai „24 kanalui“ sakė Baltarusijos jungtinio opozicijos komiteto pirmininko pavaduotojas Pavelas Latuško. Jis mano, kad iš tikrųjų Putino ir Lukašenkos susitikimas įvyks Rusijos pradėto karo prieš Ukrainą kontekste.

Anot jo, Lukašenka ir Putinas reguliariai susitikdavo gruodį, kad dalyvautų Aukščiausiosios valstybės tarybos posėdyje. Neseniai jis vyko Maskvoje, kur dalyvavo vyriausybių ir parlamentų vadovai.

„Žvelgiant iš bendro požiūrio, niekas nesikeičia, bet, žinoma, kitas susitikimas bus skirtas kariniam konfliktui Ukrainoje. Žinoma, kad Lukašenka yra vienintelis aktyvus Putino sąjungininkas šiame kare“, – pabrėžė jis.

Latuško pabrėžė, kad tikroji derybų tema bus karinis-politinis ir karinis Lukašenkos režimo dalyvavimas, santykinai kalbant, antrajame karo prieš Ukrainą etape.

„Šiandien A. Lukašenka neturi galimybės nei apsisukti, nei išlipti, jo šansai lygūs nuliui“, – mano pašnekovas.

Anot opozicionieriaus, jeigu darysime prielaidą, kad A. Lukašenka dar turi galimybę pabandyti derėtis su Putinu, tai reiškia, kad duodama jiems abiem daugiau laiko geriau pasiruošti ketvirtajam karo etapui, kuris dabar vyksta Baltarusijos teritorijoje:

  • pirmasis etapas yra propagandos apdorojimas;
  • antrasis – mobilizacijos pradžia kartu su pajėgų Baltarusijoje kaupimu;
  • trečiasis, kuris šiuo metu vyksta, – aktyvios pratybos, dar vienas MiG naikintuvų atvykimas ir grėsmingos jėgos sukūrimas;
  • ketvirtas – agresija, kuriai aktyviai ruošiamasi.

 

„Šis Putino vizitas Minske yra bandymas sukurti jėgos panaudojimo iš Baltarusijos teritorijos į Ukrainą grėsmę šiaurės kryptimi. Jo tikslas – priversti Ukrainos vadovybę sėsti prie derybų stalo ir atsisakyti dalies savo teritorijos“, – sakė Latuško.

Jis priminė, kad apaštališkasis nuncijus Baltarusijoje sakė, kad Vatikanas yra pasirengęs padėti derybose, siekiant išspręsti karo situaciją.

„Galima daryti prielaidą, kad ateityje šis pareiškimas gali leisti Putinui ir Lukašenkai pasakyti, kad jie pasisakė už taiką. Tačiau Ukrainos vadovybė jos nenorėjo, užmirštant, kas pradėjo karą ir kas užėmė Ukrainos teritoriją“, – sakė Latuško.

 

Opozicionierius teigė, kad, jo žiniomis, Baltarusijoje įmonių direktoriai vėl buvo kviečiami papildomai patikrinti visus potencialiai mobilizuotus. Taip pat faktiškai visos Baltarusijos specialiosios tarnybos dabar tikrina sąrašus ir kuria du sąlyginės mobilizacijos ešelonus (Lukašenka taip nevadina).

„Karinė technika Baltarusijos teritorijoje beveik paruošta. Šalyje yra ir didelių karinių atsargų, likusių sandėliuose nuo sovietinių laikų. Visa tai yra Lukašenkos, o de facto – Putino žinioje“, – sakė jis.

Jo nuomone, papildomos karo prievolės klausimas – viena ar dvi savaitės.

„Mūsų šaltinių teigimu, ketvirtasis etapas greičiausiai turėtų prasidėti vasario pabaigoje – kovo pradžioje“, – sakė Latuško.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(22)
(-18)

Komentarai ()