Lietuvos išradėjai priversti savo išradimus parduoti už centus (Video)  (6)

Naujas kalbas apie sudėtingą Lietuvos išradėjų padėtį paskatino paskutiniu metu žiniasklaidoje išgarsėjusio Šarūno Davainio bandymai užpatentuoti unikalų gintarinį stalą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šarūno Davainio vardą šių metų pradžioje išgirdo dauguma Lietuvos gyventojų – po to kai autoriaus išradimo unikalumą patvirtino Pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacijos Tarptautinės paieškos biuras, juo susidomėjo įvairių leidinių žurnalistai. Kadangi pats išradimas nors ir originalus bei terapiniu požiūriu galbūt ir veiksmingas, tačiau tiesioginių sąsajų su mokslu ar technologijomis neturi, tai mes apie jį dar nieko ir nesame rašę. Turbūt taip ir būtų likę, tačiau išradėjo bandymai patentuoti išradimą atskleidė dideles mūsų valstybės problemas kuriant ir diegiant vietines inovacijas.

Tačiau apie tai kiek vėliau – pirmiausia trumpai apie tai, ką gi sukūrė Š. Davainis. Išradėjas suprojektavo ir pagamino originalius, gintarinius masažo stalus. Š. Davainio teigimu, vienas masažo stalas, kurio paviršius pagamintas iš gintaro gabalėlių, kainuoja apie 15 tūkst. litų. Šių stalų paviršius pagamintas iš gintaro gabalėlių, pro kuriuos eina infraraudonieji spinduliai, šildantys masažuojamą kūną. Š.Davainio teigimu, stalus, kurių kol kas tėra 6 eksperimentiniai variantai, Lietuvoje gamina jis pats.

Pasak Š.Davainio, infraraudonųjų spindulių šilumos paveiktas gintaras skleidžia kvapnią gintaro rūgštį bei išskiria neigiamus (geruosius) jonus. Procedūra suaktyvina medžiagų apykaitą, naikina laisvuosius radikalus, šalina toksinus, stimuliuoja ląstelių darbą, stiprina imuninę sistemą, šalina įtampą ir mažiną stresą.

Š.Davainis savo išradimą yra pritaikęs ir infraraudonųjų spindulių saunai. Kūrėjas sako siekiantis pristatyti pasauliui „lietuviškos kultūros dalelę“. Pranešime teigiama, kad išradimu jau susidomėjo SPA paslaugas teikiančios įmonės iš Japonijos, Didžiosios Britanijos ir Rusijos.

„Mes su žmona esame įvairių SPA procedūrų mėgėjai. Daug keliaujame. Aplankėme nemažai SPA centrų užsienyje ir Lietuvoje. Bekeliaujant man kilo mintis sukurti lietuvišką masažo ir atsipalaidavimo mokyklą. Tam tikslui buvo sukurti masažams skirti gintariniai stalai, mineralų pirtis ir įkurtas gintaro ir mineralų terapijos centras .

Tačiau mane visada trikdė tai, kad prieš masažą žmogus nėra tinkamai paruošiamas, nėra sukurta atsipalaiduoti padedanti aplinka. Savo gintaro ir mineralų terapijos centre nutariau sukurti ypatingą aplinką ir specialią programą“, - pasakoja Š.Davainis.

Jo sukurtą terapiją sudaro keturios svarbios, vieną kitą papildančios, dalys: įranga, masažai, kosmetika ir interjeras. Į terapijos centrą užsukęs žmogus pirmiausia vaišinamas arbata ar vandeniu iš ąsočio su gintarais. Vėliau jo laukia infraraudonųjų spindulių sauna. Pusė jos dekoruota gintarais, pusė – žadeitais. Praleidęs pusvalandį saunoje ir atsipalaidavęs klientas laukiamas masažo kambariuose. Jų yra du – gintaro ir akmens - žadeito.

„Mano sukurti naujo dizaino mineralo-terapiniai stalai ir mineralo-terapinė infraraudonųjų spindulių sauna netrukus turėtų būti pripažinti tarptautiniu išradimu. Už savo lėšas kreipiausi į Ženevoje esantį Pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacijos Tarptautinį biurą ir gavome atsakymą, kad mano išradimas patenkina tris pagrindinius kriterijus: naujumo, išradimo ir pritaikymo aplinkai. Tai pati tikriausia inovacija, kurių taip trūksta Lietuvai. Tai nėra tik masažo stalo ar pirties išradimas. Mūsų tikslas – pristatyti pasauliui lietuviškos kultūros dalelę – lietuvišką sveikatingumo ir atsipalaidavimo koncepciją, panaudojant Baltijos gintarą. Kaip Lietuvoje yra tailandietiško masažo salonai, taip Tailande galėtų būti lietuviško masažo namai“, - sausį pasakojo Š.Davainis.

Ar tikrai tokia gintarinė terapija pasižymi visomis aprašytomis gydomosiomis savybės, paliekame apsispręsti patiems skaitytojams. Mus gi labiau domina tolesni išradėjo bandymai šias idėjas patentuoti Europoje – apie tai sekantis lrytas.lt reportažas:

Apie patentavimo problemas mes jau esame rašę ir anksčiau. Prie to pačio priminsime, jog Kalifornijos Universiteto profesoriaus kartu su kolegomis atlikto modeliavimo metu paaiškėjo, jog dabartinė patentų sistema ne tik nepadeda inovacijų plėtrai, bet kai kuriais atvejais netgi jas stabdo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (6)