Netikėta žinia: Putinas apgavo Kiniją - iš karto po to nulėkė aukšta galva ministerijoje  (1)

Kinijos užsienio reikalų viceministras Le Yuchengas buvo atleistas iš pareigų, nes ministerija nesugebėjo numatyti Rusijos invazijos į Ukrainą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Financial Times“ šaltinių teigimu, Maskva neinformavo Pekino apie ketinimą pradėti plataus masto invaziją į Ukrainą. Pasak vieno iš laikraščio pašnekovų, per praėjusio vasario pradžioje vykusias derybas V. Putinas Kinijos lyderiui Xi Jinpingui sakė, kad Rusija „neatmeta galimybės imtis kokių nors priemonių“, jei Ukraina pultų Rusijos teritoriją. Kinijos valdžia tai laikė signalu apie galimus ribotus karinius veiksmus, bet ne visapusišką invaziją.

Dėl to, kad Kinijos užsienio reikalų ministerija negalėjo numatyti Rusijos invazijos į Ukrainą, buvo atleistas užsienio reikalų viceministras Le Yuchengas. „Le užėmė poziciją dviem laipteliais žemyn“, – sakė vienas iš laikraščio šaltinių ir pridūrė, kad pareigūnas kaltinamas dėl to, kad Pekinas negavo išankstinės informacijos apie Rusijos invaziją.

Straipsnyje taip pat pažymima, kad privačiuose pokalbiuose kai kurie Kinijos pareigūnai išreiškia tam tikrą nepasitikėjimą pačiu Putinu. Pekinas dabar mano, kad tikėtina, kad Rusijai nepavyks įveikti Ukrainos ir ji iš konflikto išeis kaip „antrarūšė valstybė“, kuri pasaulinėje arenoje bus gerokai susilpnėjusi ekonomiškai ir diplomatiškai.

 

Leidinys rašo, kad Pekinas ruošiasi dideliems pokyčiams užsienio ir ekonomikos politikoje, daugiausia dėmesio skirdamas santykių su Europa gerinimui. Europos šalys yra motyvuotos priartėti prie Pekino, tikėdamosi, kad Kinija gali padėti atgrasyti Maskvą nuo branduolinių ginklų naudojimo, teigia Europos pareigūnai ir analitikai.

(50)
(2)
(48)

Komentarai (1)