Sudėtingiausias SSRS naikintuvas – kaip vertikalaus kilimo Jak-141 žlugo vos po vienintelės katastrofos (Foto, Video)  ()

Sovietų karinis jūrų laivynas norėjo naujos kartos VTOL naikintuvo, o „Jakovlev“ manė, kad Jak-141 yra atsakymas. Tačiau jis niekada nepateko į karinio jūrų laivyno tarnybą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-01-16 Sudėtingiausias SSRS naikintuvas – kaip vertikalaus kilimo Jak-141 žlugo vos po vienintelės katastrofos (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šaltojo karo metais vertikalaus kilimo ir nusileidimo (VTOL) orlaiviai tapo labai perspektyviu kariniu sprendimu tose srityse, kuriose kilimo ir tūpimo takai buvo trumpi arba jų tiesiog nebuvo.

Britai parodė, kad ši koncepcija gali veikti su „Harrier“, o Vokietija labai stengėsi pradėti eksploatuoti savo versijas – nuo VJ 101 iki „Dornier Do 31“.

Sovietų Sąjunga taip pat norėjo pradėti eksploatuoti savo VTOL orlaivius ir sugalvojo keletą idėjų.

Vienas iš jų buvo Jak-38 – VTOL mašina, kuri atrodė šiek tiek panaši į „Harrier“, bet nebuvo tokia sėkminga, kai tarnavo sovietų kariniame jūrų laivyne. Kitas „Jakovlevo“ kompanijos sukurtas orlaivis buvo jų Jak-141 (NATO ataskaitinis pavadinimas „Freestyle“).

 

Tai buvo didesnis viršgarsinis VTOL orlaivis, kuris iš tikrųjų turėjo pakeisti Jak-38 – orlaivį, į kurį visada buvo žiūrima kaip į laikiną mašiną. Netrukus Jak-141 buvo sukurtas kaip galimas įpėdinis, tačiau didesnis ir daug sudėtingesnis orlaivis buvo minimaliai eksploatuotas ir buvo daugiau kaip bandomasis orlaivis, kol Sovietų Sąjunga atsisakė bet kokių tolesnių VTOL ambicijų.

Kaip atsirado Jak-141

Sovietų karinis jūrų laivynas norėjo orlaivio, turinčio daugiau galimybių nei Jak-38. Konstruktorius Aleksandras Jakovlevas, įrodęs, kad gali sukurti VTOL orlaivį, greitai gavo sutartį sukurti tokią mašiną. Karinis jūrų laivynas norėjo, kad orlaivis turėtų panašią ginklų apkrovą, radarą ir manevringumą kaip ir dabartiniai naikintuvai. Jakovlevas tikėjo, kad su šiuo naujuoju orlaiviu jie gali sugrąžinti Sovietų Sąjungos naikintuvų dizaino prestižą ir tai bus naujos kartos VTOL naikintuvas. Tada buvo pasirinkta vieno variklio konstrukcija su vektoriniu antgaliu už svorio centro.

 

Taip pat už kabinos būtų keletas specialių vertikalaus kilimo reaktyvinių variklių. Jak-141 turėjo stačiakampį variklio angos antgalį, kuris būtų panašus į tai, kas buvo naudojama amerikiečių F-22 po daugelio metų. Galutinis lėktuvas atrodė panašus į MiG-25.

Jakovlevas sugebėjo užsitikrinti finansavimą keturiems orlaivių prototipams, iš kurių vienas būtų skirtas tik statiniams bandymams.

Pirmasis įprastinis Jak-141 skrydis įvyko 1987 m. kovo 9 d., o pirmasis vertikalaus kilimo skrydis buvo atliktas tik 1989 m. gruodžio 29 d., praėjus daugiau nei dvejiems metams po to, kai orlaivis pirmą kartą pakilo.

Prasideda Jak-141 bandymų programa

Bandymai vyko sėkmingai, orlaivis galėjo išlaikyti vertikalų skrydį. Buvo nustatyta, kad Jak-141 labai gerai atlieka kovinius manevrus, todėl į lėktuvą buvo dedama daug vilčių. Tačiau, neilgai trukus programoje kilo problemų.

Tačiau 1991 m. spalį vienas iš orlaivių, besileisdamas ant lėktuvnešio „Admirolas Gorškovas“, patyrė kietą nusileidimą, kai važiuoklė sudraskė reaktyvinio lėktuvo degalų baką ir sukėlė rimtą gaisrą. Jo pilotui pavyko katapultuotis ir, laimei, jį iš jūros ištraukė lėktuvnešio, ant kurio jis leidosi, įgula.

 

Lėktuvas netrukus buvo suremontuotas, tačiau finansavimas išseko. Sovietų laivynas tada paskelbė, kad daugiau lėšų lėktuvui nėra. Lėktuvas tuo metu buvo neįtikėtinai sudėtingas ir nepasiūlė daug patobulinimų, palyginti su Jak-38 – orlaiviu, kuris pats kėlė problemų. O dešimtojo dešimtmečio pradžioje Sovietų Sąjunga žlugo, ir Rusijai buvo labai mažai paskatų toliau kurti technologiją, kurios Sovietų Sąjungai nepavyko įvaldyti.

Viena įdomiausių kada nors sukurtų VTOL koncepcijų

Jak-141 tikrai buvo viena iš labiausiai intriguojančių savo laikų VTOL koncepcijų, o Sovietų Sąjunga planavo daugiau versijų. Jak-43 buvo dar vienas viršgarsinis VTOL lėktuvas, kuris turėjo būti Jak-141 tobulinimas, tačiau tai niekada neperžengė planavimo stadijos.

Paskutinis mirštančios Sovietų Sąjungos pasispardymas

 

Galų gale, Jak-141 pasirodė per vėlai. Pats Šaltasis karas baigėsi 1991 m., kaip ir pati Sovietų Sąjunga. Iš tiesų, kai Jak-141 pasirodė 1992 m. Farnborough oro parodoje (JK), jis tai padarė kaip Rusijos, o ne sovietų lėktuvas. Jak-141 tikrai turėjo daug potencialo, tačiau jis buvo per brangus ir nieko vertingo nepasiūlė sovietų kariniam jūrų laivynui, kuris iš pradžių taip smarkiai agitavo už jį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(2)
(5)

Komentarai ()