Išskirtinai įspūdingas ginklas, Rusija neturi nieko panašaus: Ukraina gaus švediškus monstrus „Archer“ – ir tai dar ne viskas  ()

Žurnalistų teigimu, prieš išsiuntimą į Ukrainą artilerijos sistemos bus paimtos iš atsargų ir modernizuotos. Karo ekspertai vadina „Archer“ chirurginiu smūgių įrankiu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Švediška savaeigė artilerija „Archer“ keliaus į Ukrainą. Šiandien, sausio 19 dieną, šie gandai tapo tiesa. Neaišku, kiek „Archer“ sistemų keliaus į Ukrainą, bet Švedija jų turi apie 48.

Prieš keliaudamos į Ukrainą „Archer“ sistemos dar bus paruoštos, todėl artimiausiomis dienomis taikinių Ukrainoje jos dar nenaikins. Bet tai - ypatinga artilerijos sistema, kuri tikrai gali būti naudingas įrankis Ukrainai ginantis nuo Rusijos atakų.

Dar praėjusių metų spalio pabaigoje švedų pulkininkas leitenantas Peteris Lidenas kalbėjo apie savaeigių ginklų „Archer“ perdavimą Ukrainai. Tada buvo teigiama, kad Švedija į Ukrainą galėtų išsiųsti 12 iš 48 turimų artilerijos sistemų.

„Archer“ yra Švedijos savaeigė artilerijos sistema su „Volvo A30D 6x6“ baze. Ją 1995 metais sukūrė „Bofors“, kuri dabar yra „BAE Systems“ dalis. Tarnybą „Archer“ pradėjo tik 2011 metais - tai yra labai modernus ginklas.

Pagrindinis „Archer“ privalumas - greitis. Sistema gali sustoti, iššauti tris kartus ir nuvažiuoti per dvi minutes. Ir tai - įskaitant nusitaikymo laiką, haubicos iškėlimą ir nuleidimą. Vien šaudydamas „Archer“ gali pasiekti 9 šūvių per minutę greitį. „Archer“ turi kompiuterizuotą šaudymo ir automatinę užtaisymo sistemas, gerai šarvuotą kabiną. Ir gali judėti 70 km/val. greičiu.

 

„Archer“ šaudymo nuotolis - 40 kilometrų. Su valdomais „Excalibur“ sviediniais - 60 km. Viduje telpa 21 sviediniai.

Taip pat aišku, kad Švedija neperduos vokiškų „Leopard 2“ tankų Ukrainai, nes Vokietija nepatvirtino jų reeksporto.

(84)
(0)
(84)

Komentarai ()