„Bloomberg“ atskleidė netikėtą Europos ginklų gigantų „Rheinmetall“ ir „Thales“ priklausomybę nuo Rusijos  (1)

Jei tranzitas bus užblokuotas, pristatymo laikas pailgės nuo 2 savaičių iki beveik 2 mėnesių, o tai taps kritiniu vėlavimu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienoje iš savo publikacijų „Bloomberg“ išsakė tokį paradoksą – beveik visas Europos karinei pramonei reikalingas retųjų žemių metalų kiekis iš Kinijos tranzitu gabenamas per Rusijos Federacijos teritoriją. Tik per 2022 m. 9 mėnesius tokio perkrovimo apimtys fizine apimtimi išaugo dvigubai arba iki 36 100 tonų (lyginant su visais 2021 m.). Palyginimui, 2020 m. tokio perkrovimo apimtys paprastai nesiekė 10 000 tonų per metus.

Vertinant pinigais, prekybos apimtys išaugo 25 % arba iki 408 mln. dolerių (arba 377 mln. eurų). Nors 2020 m. ji paprastai buvo mažesnė nei 50 milijonų dolerių.

Pagrindinis tokio perkrovimo maršrutas yra maršrutas iš Kinijos Uhano miesto į Vokietijos miestą Duisburgą. Vidutiniškai kasdien iš Kinijos į Europą išvažiuoja 15 vagonų su retųjų žemių metalų kroviniais.

Kinijai tenka 90 % viso Europos pramonėje naudojamų retųjų žemių metalų importo. Čia kalbame ypač apie volframą, kuris yra labai svarbus tokiems gynybos milžinams kaip „Rheinmetall“ ir „Thales“.

Situacija dviprasmiška. Viena vertus, paaiškėja, kad dabar Vakarai didžiąją dalį kritinės medžiagos gauna per Rusijos teritoriją, o tai kelia grėsmę visam civilizuotam pasauliui. Kita vertus, bandymai nustatyti alternatyvius maršrutus dabar žlugo, o jei dabar bus užblokuotas tranzitas per Rusijos Federaciją, pristatymo laikas padidės bent du kartus. Kaip tik todėl tranzitinis prekių srautas iš Kinijos per Rusijos teritoriją dar nepateko į Vakarų sankcijas.

 

Kita vertus, viena iš forumo Davose temų buvo alternatyvių tiekimo šaltinių paieška. Visų pirma, viena iš didžiųjų korporacijų Norvegijoje atidarė du didelius vanadžio ir titano telkinius, kurių plėtra galėtų sumažinti Vakarų priklausomybę nuo Kinijos ir Rusijos Federacijos, kaip šių metalų tranzito.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(30)
(9)
(21)

Komentarai (1)