[Žinios trumpai] Skelbiamas didelis pavojus, ką Irane surado tarptautiniai stebėtojai  ()

Tarptautiniai stebėtojai Irane aptiko iki 84% prisodrinto urano atsargų, nors iki šiol buvo manoma, kad Teheranas neturėjo įrangos, leidžiančios sodrinti uraną virš 60%.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai pranešė „Bloomberg", „LigaBusinessInform".

Remdamasi dviem aukšto rango diplomatais, agentūra nurodė, jog tarptautiniai stebėtojai nustatė, kad Iranas kaupia iki 84 % prisodrinto urano atsargas, t.y. tik 6 % mažiau nei reikia branduolinei kovinei galvutei pagaminti.

Iranas anksčiau oficialiai tvirtino, kad jo centrifugos yra pritaikytos sodrinti uraną iki 60 %.

TATENA dabar bando išsiaiškinti, kaip Iranas sukaupė tokio grynumo uraną. Agentūra rengia ketvirtinę ataskaitą apie Irano branduolinės programos būklę prieš kovo 6 dieną Vienoje įvyksiantį Valdančiosios tarybos posėdį.

Agentūra pažymi, kad didelio grynumo urano atradimas gali signalizuoti apie Irano branduolinę programą.

 

Atkreipkite dėmesį, kad urano-235 izotopas, kurio kiekis medžiagoje yra iki 20 %, vadinamas mažai prisodrintu ir naudojamas (pradedant nuo 2-5 %) reaktoriuose. Tas pats izotopas, kurio kiekis yra 20 % ar daugiau, vadinamas labai prisodrintu arba „ginklo klasės", nes jis gali būti naudojamas termobranduoliniuose ginkluose kaip užtaiso apvalkalas. Norint pagaminti visavertę branduolinę galvutę, uraną reikia išvalyti iki 90 % grynumo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(29)
(-17)

Komentarai ()