Eksperimentinis termobranduolinis reaktorius bus užbaigtas 2019 m.  (2)

Ekperimentinio termobranduolinio reaktoriaus (ITER) statyba bus užbaigta 2019 m. lapkričio mėnesį, praneša žurnalas „Science“. Nors toks terminas buvo nurodytas dar vasarį vykusiose ITER projekto dalyvių derybose, oficialiai apie tai pranešta tik dabar.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Reaktoriaus paleidimo data nuolat buvo perkėlinėjama dėl vis didėjančios jo statybos kainos. Iš pradžių buvo manoma, kad ITER reaktoriaus sukūrimas kainuos 5 mlrd. eurų, tačiau iki šio laiko projekto kaina išaugo iki 10 milijardų. Maždaug 45 proc. reaktoriaus statybos kaštų padengs Europos Sąjunga. ITER projekte taip pat dalyvauja JAV, Rusija, Kinija, Indija, Japonija ir P. Korėja. Pasak „Science“, vasarį vykusių derybų metu ES atstovai siūlė dar kartą nukelti reaktoriaus paleidimo datą, tačiau galiausiai buvo apsispręsta užbaigti statybą 2019 m. rudenį.

Naudodami šį eksperimentinį reaktorių mokslininkai tikisi ištirti termobranduolinės sintezės reakciją ir, jei pavyks, parengti pramoninę jos naudojimo technologiją. Tokios reakcijos metu atpalaiduojamas milžiniškas energijos kiekis, tačiau šiuo metu reaktoriui būtinas energijos kiekis reakcijai pradėti ir palaikyti yra didesnis už pagaminamą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(1)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: