„Ginklai iš pragaro“: kodėl siaubingojo TOS-1A atakų metu matomos smūginės bangos (Video)  ()

TOS-1A yra galinga sistema su 24 raketomis, kurių kiekviena sveria 217 kg, o tai sukuria staigų slėgio kritimą dėl sprogmens sudėties.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Invazijos metu Rusijos kariuomenė naudoja sunkiąsias liepsnosvaidžių sistemas TOS-1A su termobariniais sviediniais. Smūgių metu matomos smūginės bangos. „Forbes“ paaiškino, kodėl tai vyksta.

Raketos yra žinomos dėl savo sprogstamosios galios, kuri sukelia matomas smūgines bangas. Tokio tipo ginklas vadinamas „pragaro ginklu“ ir jis pažeidžia tarptautinę humanitarinę teisę, pažymi leidinys. Sunkioji liepsnosvaidžio sistema užtikrina didelę ugnies jėgą nedideliu nuotoliu, paleidžiant 24 raketas, sveriančias 217 kg.

Termobarinės amunicijos ypatumas yra tas, kad sprogimas plinta iš sparčiai augančio ugnies kamuolio, o ne iš vieno taško, kaip įprastame sprogmenyje. Liepsnosvaidžio sistema skirta įveikti įvairius įtvirtinimus.

Vizualiai sprogimo banga yra panaši į garso bangą, tačiau sklinda viršgarsiniu greičiu. Paprastai ji yra nematoma, tačiau dėl debesies susidarymo po TOS-1A sprogimo banga yra vizualiai matoma.

 

„Sprogimo metu išsiskiria didelis kiekis dujų esant aukštam slėgiui, kurios staiga patenka į aplinką. Šis plėtimasis stumia aplinkinį orą, sukeldamas smūginę bangą (pusrutulio arba rutulio pavidalu), kuri sklinda viršgarsiniu greičiu. Dėl to slėgis nukrenta žemiau vienos atmosferos, todėl susidaro debesis“, – aiškina profesorius Michaelas Birkas iš Kanados Kingo universiteto.

Kondensacijos debesis išgaruoja per sekundės dalį, tačiau to pakanka, kad žmogaus akis jį pastebėtų. TOS-1A šaudmenis sudaro skystas izopropilo azotas ir magnio milteliai. Susilietus su oru, magnio milteliai dega, sudarydami ugnies kamuolį ir po jo sekančią smūginę bangą, staigiai nukritus slėgiui. Dėl šios priežasties termobarinė bomba dažnai painiojama su vakuumine bomba, pažymi leidinys.

 

Dėl tokios amunicijos sudėties smūginė banga turi destruktyvesnį poveikį ir trunka ilgiau nei įprasti sprogmenys. Jei žmogus nėra tiesioginėje žalos zonoje ir yra priedangoje, jis vis tiek gali mirti dėl smūgio bangos slėgio.

Analitikai kritikuoja Rusijos ginkluotųjų pajėgų TOS-1A sistemų naudojimą dėl beatodairiško jų naudojimo gyvenamuosiuose pastatuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(23)
(-15)

Komentarai ()