„Viskas, riba peržengta. Susitarimų nebebus. Kompromisai nebeįmanomi“. Skelbiamas didžiulis smūgis Kremliaus elitui  ()

Rusijos Federacijos prezidentas dabar gali būti suimtas Romos statutą ratifikavusių šalių teritorijoje.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-03-18 „Viskas, riba peržengta. Susitarimų nebebus. Kompromisai nebeįmanomi“. Skelbiamas didžiulis smūgis Kremliaus elitui  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinio Baudžiamojo Teismo sprendimas išduoti arešto orderį Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir Rusijos vaiko teisių komisarei Marijai Lvovai-Belovai reiškia, kad jie gali būti suimti Romos statutą ratifikavusiose šalyse. Tai savo „Telegram“ kanale aiškino Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas.

Anot jo, Ukrainoje nagrinėjamose bylose užfiksuota daugiau nei 16 000 vaikų išvežimo atvejų, o realūs skaičiai gali būti kur kas didesni. „Tai tik pradžia“, – teigė Jermakas.

Savo ruožtu Ukrainos nuolatinės delegacijos NATO vadovas Jegoras Černevas yra įsitikinęs, kad Tarptautinio Baudžiamojo Teismo sprendimas reiškia, kad „susitarimų nebebus“.

„Tarptautinio Baudžiamojo Teismo Hagoje išduotas Putino arešto orderis yra įrodymas, kad susitarimų daugiau nebus. Kompromisai iš piršto laužti. Rusijos elitui tai yra aiškus signalas: jūsų fiureris galiausiai bus nubaustas mirtimi. Jis nebegali atstovauti Rusijos ir Rusijos verslo interesams pasaulyje. Tai yra problemos, o ne sprendimo dalis, taip pat tai žingsnis į priekį prieš Xi Jinpingo vizitą į Maskvą su jo taikos iniciatyvomis, kurios dabar praranda prasmę.

Be to, pasirinkimas priklauso nuo Rusijos elito. Arba jie išduos Putiną Tarptautiniam Baudžiamajam Teismui, arba sės šalia jo.

Svajoju pamatyti juos visus surakintus už grotų. Tai bus pati laimingiausia akimirka mano gyvenime“, – rašė Černevas.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmitrijus Kuleba taip pat yra įsitikines, kad „tarptautiniai nusikaltėliai bus patraukti atsakomybėn už vaikų grobimą ir kitus tarptautinius nusikaltimus“.

 

Tinklaraštininkas, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų saperis Jurijus Gudimenko taip pat rašo apie rimtas teismo sprendimo Hagoje pasekmes.

„Tarptautinio Baudžiamojo Teismo sprendimas suimti Putiną turės pasekmių ir rimtų pasekmių.

1. Jei prieš tai užsienio lyderiai ir diplomatai kažkaip susisiekdavo su Putinu, tai dabar kontaktai bus sumažinti iki minimumo. Įsivaizduokite Macroną ar Scholzą vėl susiruošusius skambinti į Kremlių, bet spaudos tarnyba švelniai ranka uždengia telefoną ir sako: „Jūs suprantate, kad po kiekviena naujiena  žiniasklaidoje apie jūsų skambutį bus skelbiama priminimas, kad kalbėjote su įtariamuoju vaikų pagrobimu?“

 

2. Putino paranoja dar ryškiau sužydės. Dabar jo noras sunaikinti visus, kurie gali iš jo atimti valdžią, tapo ne tik išgyvenimo, bet statuso istorijoje klausimu. Slobodano Miloševičiaus likimas jam gerai žinomas. O Putinui labai įdomus jo įvaizdis istorijoje, todėl Prigožino ir kompanijos gali laukti nemalonūs laikai.

3. Kitą savaitę į Maskvą susirinkęs Xi Jinpingas gavo dovaną po eglute ar dobilu, atsižvelgiant į tai, kad šiandien yra Šv. Patriko diena. Todėl nereikėtų nuvertinti šios dienos sprendimo pasekmių. Jis istorinis, be perdėjimo. Dabar reikia pagalvoti apie tai, kad Ukraina pasirašė, bet neratifikavo Romos statuto. Bet tai yra atskiros diskusijos tema“, – sakė Gudimenko .

(94)
(1)
(93)

Komentarai ()