Pietų Korėjoje paleistas elektrinis traukinukas, energiją gaunantis nekontaktiniu būdu  (4)

Pietų Korėjos atrakcionų parke paleistas nedidelis elektrinis traukinukas, pavadintas "Online Electric Vehicle" (OLEV) ir traukiantis tris vagonus, tikriausiai nieko nenustebintų, tačiau jis naujoviškas tuo, kad nėra „pririštas“ elektros laidais, o energiją gauna nuotoliniu būdu, iš žemėje esančių metalo strypų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žemėje esančiais strypais teka elektros srovė, indukuojanti magnetinį lauką. Specialus traukinuke sumontuoti keitikliai šį lauką gali vėl konvertuoti į jam varyti reikalingą elektros energiją. Pagrindinis tokio energijos tiekimo būdo privalumas – transporto priemonei reikia gerokai mažesnės talpos akumuliatoriaus, nes jo nereikia iš anksto pakrauti ilgesniam keliui nuvažiuoti, o metalo strypai gali būti tik dalyje trasos – atrakcionų parke traukinukas viso nuvažiuoja 2,2 km, o maitinimo elementai yra įkasti keturiose trasos vietose, jų bendras ilgis – 400 m. Kuomet traukinukas važiuoja virš maitinimo elementų, elektros energija tiekiama tiesiai į variklį ir kraunami akumuliatoriai, o vietose, kur maitinimo elementų nėra, variklis energiją gauna iš akumuliatorių.

Ši technologija buvo sukurta Kalifornijos universiteto, o Korėjos mokslo ir technologijų institutas (Korea Advanced Institute of Science and Technology, KAIST) ją gerokai patobulino, visų pirma pagerinęs efektyvumą ir padidinęs atstumą, kuriuo energija gali būti perduodama. Energijos perdavimo atstumas dabar gali siekti 25 cm, o bendras sistemos naudingumo koeficientas – 70 procentų. Jei šis traukinukas pateisins lūkesčius, planuojama, kad panaši sistema bus įdiegta ir miesto transporto sistemoje, nes saugiai pakrauti transporto priemones bus galima stotelėse, o maršrutai nebebūtų apriboti, kaip dabartinių troleibusų, elektros tiekimo linijomis.  

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)