Neeilinė kelionė: per Euroaziją — automobiliu siekiant rekordo (Video)  (2)

Balandžio 15 d. iš Portugalijos, netoli Lisabonos esančio bei labiausiai į vakarus nutolusio šio žemyno taško - Cabo da Roca miesto - Lietuvos žurnalistas, „Auto Bild Lietuva" vyriausiasis redaktorius Vitoldas Milius pradeda maratoninę kelionę automobiliu į tolimiausią pietryčių Rusijos tašką - Primorės krašto administracinį centrą Vladivostiką, sakoma išplatintame pranešime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sieks pasaulio rekordo

Šią maždaug 16 tūkstančių kilometrų distanciją vienas be jokių kelionės palydovų V. Milius su nauju „Dacia Sandero Stepway" automobiliu pasiryžęs įveikti per 15 parų ir tokiu būdu siekti pasaulio rekordo.

Lietuvio keliautojo maršrutas iš Portugalijos į Vladivostoką drieksis per Ispaniją, Prancūziją, Vokietiją, Lenkiją, Lietuvą, Latviją, kur Vitoldas kirs Rusijos sieną ir per šios milžiniškos valstybės miestus Maskvą, Kazanę, Čeliabinską, Omską, Novosibirską, Krasnojarską, Irkutską, Čitą, Chabarovską skinsis kelią iki kelionės galutinio tikslo Vladivostoko.

„Kelionės idėja ir maršrutas nėra visiškai nauji. Tokį atstumą yra sėkmingai įveikusios kelios grupės automobilininkų ir, berods, net dviratininkų, - pirmadienį įvykusioje žygio spaudos konferencijoje sakė V. Milius. - Tačiau niekas dar neišdrįso į tokio nuotolio bei sudėtingumo maratoninį žygį leistis vienas, pasikliaudamas tik savo jėgomis ir pasirinkta technika. Jei man tai pavyktų sėkmingai padaryti per 15-16 dienų, būčiau pirmas toks žygeivis, galėsiantis sėkmingai pretenduoti į eilutę pasaulio rekordų knygoje".

Kasmet - po maratoną

Kad Vitoldo sumanymas nėra tik tuščios ilgas kelionės pamėgusio žurnalisto ambicijos, jis sėkmingai įrodė dar pernai, vienas su 1989 metų laidos „VAZ 2109" automobiliu įveikęs 16304 kilometrų ilgio unikalų žygį po buvusios Sovietų Sąjungos šalis ir kiekvienos jų sostinėje savo kelionės knygą paženklinęs specialiomis atžymomis.

Dėsningas tai ar atsitiktinis sutapimas, tačiau ir pernai, ir šiemet Vitoldas kelionę pradeda tą pačią balandžio 15 dieną. Skiriasi tik maršrutai, ir automobilis, kuriuo žurnalistas leidžiasi į kelionę.

Taigi, laikmačiui vos pradėjus skaičiuoti pirmąsias balandžio 15-osios sekundes, 00.00 val. vietos laiku Vitoldas leisis į dar vieną savo tolimą žygį, priklausomai nuo baigties pretenduojantį į eilutę rekordų knygoje.

Tik minimalūs pakeitimai

Norėdamas dar labiau akcentuoti siekiamo pasaulio rekordo išskirtinumą - maršrutą įveikia tik vienas vairuotojas vienu automobiliu ir per įmanomai trumpiausią laiką - Vitoldas rinkosi ne itin patogų prabangios klasės automobilį, o eilinį, daugumai prieinamą ir vis tvirčiau rinkoje besijaučiantį „Dacia Sandero Stepway".

„Nuo standartinio jis irgi mažai kuo skiriasi. Automobilio priekinius varančiuosius ratus suka serijinis 1,6 litro darbo tūrio benzininis variklis, išvystantis 87 AG pajėgumą ir galintis važiuoti maksimaliu 175 km/val.greičiu", - teigė automobilį šiam maratonui rengusios „Lautra Motors" generalinis direktorius Žilvinas Žeromskas.

Vitoldo nuomone greičio pilnai pakaks, nes jis neketina lėkti kaip akis išdegęs, kad kelyje sutaupytų brangių sekundžių paskui netektų iškeisti į valandas, sugaištas besiaiškinant su kelių policija. O ir greičiau paspausti ko gero bus įmanoma tik Europos greitkeliuose, o Rusijos kelių būklė - gerai žinoma.

Vien pažvelgus į apie 16 tūkstančių kilometrų ilgio kelionės maršrutą ir keliamą tikslą jį įveikti per 15-16 dienų, nesunku įsivaizduoti, kiek per dieną teks nuvažiuoti kilometrų. Todėl „Lautra Motors" ir „Rimtoma" servisų meistrai, rengdami „Dacia Sandero Stepway" šiam išskirtiniam žygiui, automobilyje esančią vairuotojo sėdynę pakeitė ilgų nuotolių kelionėms ypatingai patogia „Recaro".

„Standartinės padangos irgi pakeistos aukštesnio profilio ir tvirtesnius šonus turinčiomis „Continental Vanco Winter 2" (195/70R 15RF). Mes jas itin nuodugniai ištirsime po šio nelengvo žygio, turint omenyje visų pirma šiuo metų laiku itin blogus Rusijos kelius ir viliamės, jog keletą rekomendacijų galėsime pateikti ir gamintojams", - spaudos konferencijoje kalbėjo padangų gamintojo „Continental AG" atstovas Rytų Europos šalyse Arūnas Kiaušas.

V. Miliaus „Dacia Sandero Stepway" automobilyje sumontuotos papildomos „BOSH rally" tolimųjų šviesų lempos, o „Sonax" meistrai, kad automobilis mažiau nukentėtų ilgoje kelionėje, kaip tvirtino „Sonax" atstovas Lietuvoje Juras Aleksiejevas, kėbulo detales padengė specialiais „Sonax" lakais ir vašku.

Palaikys ryšį su Lietuva

Nors V. Milius ilgą maratoną pasiryžęs įveikti vienas, tačiau šioje kelionėje jis nesijaus vienišas. Keliautojas kasdien per kolegas žurnalistus ketina informuoti šalies žiniasklaidą apie kelionės eigą, taškus, kuriuose tuo metu yra, papasakoti įdomesnių kelionės įspūdžių.

Perteikti juos keliautojas turės galimybių, nes Vitoldo „Dacia Sandero Stepway" automobilyje „Alto" meistrai sumontavo palydovinę sekimo sistemą ir dvi „Mobotex" firmos kameras, o „Mobili linija" įmontavo automobilyje „Nokia" telefoną su navigacijos sistema, per kurią keliautojas ir palaikys ryšį.

Pasirengti šiam žygiui padėjo ir kelionės draudikas - draudimo bendrovės „Gjensidige Baltic" Lietuvos filialas.

„Automobilį, kuriuo važiuos Vitoldas, mūsų draudimo bendrovė „Gjensidige Baltic" apdraudė KASKO draudimu. Visos kelionės metu šiam automobiliui taip pat galioja ir „Gjensidige Baltic" transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomasis draudimas. O patį V. Milių papildomai dar apdraudėme draudimu nuo nelaimingų atsitikimų 100 000 Lt draudimo sumai," - įteikdamas draudimo sertifikatą spaudos konferencijoje kalbėjo „Gjensidige Baltic" Lietuvos filialo generalinis direktorius Kęstutis Motiejūnas.

Nors rekordo sieksiantis keliautojas nuo galimų negandų apdraustas visapusiškai, tačiau pasak K. Motiejūno, linkėjusio V. Miliui saugios rekordinės kelionės, geriausia būtų, kad tais draudimo polisais išvis netektų pasinaudoti.

V Milių sveikinęs tokių žygių entuziastas, Vilniaus savivaldybės vicemeras Gintautas Babravičius žygeiviui įteikė baltą angelo sargo skulptūrą, kuri keliautoją turėtų sergėti viso maršruto metu ir kurią V. Milius kartu su Vilniaus mero Viliaus Navicko laišku baigęs žygį įteiks Vladivostoko merui Igoriui Puškariovui.

Planuojama, kad V. Milius, iš Portugalijos startavęs balandžio 15d., pasieks Vilnių balandžio 17 d. ir trumpam sustos aikštėje prie Vilniaus miesto savivaldybės (Konstitucijos pr. 3), iš kurios jis ir buvo išlydėtas į šią kelionę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)