„Kinija nieko nedaro šiaip sau“. Skelbiama, kad rusų laukia didelė ir netikėta staigmena  ()

Kinijos ambasadorius Prancūzijoje padarė daugybę prieštaringų pareiškimų. Jis suabejojo Krymo ukrainietišku identitetu ir anksčiau SSRS priklausiusių šalių suverenitetu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šeštadienį Kinijos ambasadorius Prancūzijoje Lu Shaye, duodamas interviu vietos žiniasklaidai teigė, kad SSRS sudėtyje buvusios valstybės neturi „efektyvaus teisinio statuso tarptautinėje teisėje“ ir suabejojo Krymo ukrainietišku identitetu.

Tačiau rusai neturėtų tuo džiaugtis – Kinija panašiai kai kurias Rusijos teritorijas laiko „istoriškai kiniškomis“.

Politikos analitikas Petro Oleščiukas „24  kanalui“ sakė, kad kol kas oficiali Kinijos pozicija nesuteikia pagrindo abejoti parama Ukrainos suverenitetui. Be to, kaip galima tarpininkė Rusijos ir Ukrainos kare, Kinija turi gerbti Ukrainos suverenitetą.

Nuo nepriklausomybės atkūrimo Kinija niekada neabejojo ​​Ukrainos suverenitetu. Nuo 1992 metų Ukrainoje veikia Kinijos ambasada. 

Oleščiukas pažymėjo, kad Kinijos pareigūnai visada pasižymėjo dviprasmiškais pareiškimais, kuriuose kiekviena iš šalių galėjo rasti kažką teigiamo sau.

„Jei lauksime oficialių Pekino komentarų, jie bus labai užslėpti ir nekonkretūs. Kinija ir toliau pretenduoja į tarpininkės vaidmenį sprendžiant Rusijos ir Ukrainos karą – už tai ji siūlo savo taikos planą. Kaip gali pretenduoti į tarpininko statusą, jei nepripažįsti vienos iš karo šalių suvereniteto – tai absurdas“, – kalbėjo Oleščiukas.

 

Politologas pakomentavo ir ambasadoriaus Kryme pareiškimą. Jis priminė, kad neseniai Kinija pakeitė savo toponiminę politiką, kai Kinijos sistemoje įvardijama nemažai Rusijos teritorijų. Visų pirma kalbame apie daugybę Rusijos teritorijų Tolimuosiuose Rytuose.

„Ir tai nėra atsitiktinumas. Kinija nieko nedaro atsitiktinai. Tai toks mąstymo būdas: jei kažkas kažkada buvo kiniška, tai tebėra iki šiol. Todėl rusų vietoje aš labai nesidžiaugčiau. Jei dabar Kinija neabejoja kai kurių Rusijos teritorijų suverenumu, tai tik todėl, kad ji atidėjo šį klausimą vėlesniam laikui“, – pridūrė Oleščiukas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(30)
(3)
(27)

Komentarai ()