„Jie bus tankų koalicijos priešakyje“. Ukraina netikėtai perka tankus „Oplot“ - kas tai per monstrai?  ()

Gynybos ministerija Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms užsakys ukrainietiškų tankų T-84 „Oplot“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas kartu su Ukrainos Aukščiausiosios Rados Nacionalinio saugumo, gynybos ir žvalgybos komiteto pirmininku Oleksandru Zavitnevičiumi lankėsi Charkivo srityje. Ten jis susitiko su valstybinio koncerno „Ukroboronprom“ direktoriumi Jurijumi Gusevu ir Charkivo regiono karinės administracijos vadovu Olehu Sinegubovu. Aišku, buvo kalbama apie karą, bet paliesta ir ginkluotės trūkumo problema.

Nors Vakarai Ukrainai pažadėjo nemažai tankų, jų vis tiek trūksta. Rusija yra gerokai labiau pasiruošusi ilgam karui, jos ginkluotės sandėliai yra pilni tankų. Taip, rusai naudoja daug pasenusios technikos ir jos kokybė yra abejotina, bet jie tokios senos technikos turi labai daug. Galima juoktis iš T-55 rusų gretose, bet tiesa yra ta, kad ir su jais reikės tvarkytis.

 

Vizito Charkive metu Reznikovas išbandė ukrainietišką pagrindinį kovos tanką „Oplot“. Ir, regis, jis greitai pastiprins Ukrainos turimas tankų pajėgas.

„Esu įsitikinęs, kad tankų koalicijos priešakyje turėtų būti ukrainietiškas tankas, pavyzdžiui, „BM Oplot“. Fronte reikalingas šarvuotas kumštis, nes svarbiausia yra išsaugoti mūsų gynėjų gyvybes. Kad jie mus saugotų, kad neprarastų sveikatos, jiems reikia šarvuočių. Mėgstu įvairių pasaulio tautų virtuvę ir muziką, bet pramonėje lieku Ukrainos protekcionistu. Todėl buvo nuspręsta, kad Gynybos ministerija „Ukroboronprom“ pateiks „Oplot“ tankų užsakymą Ukrainos kariuomenei“, – sakė Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas.

 

T-84 „Oplot“ - tai ukrainietiškas pagrindinis kovos tankas, sukurtas sovietinio T-80 pagrindu. Jis tarnauja nuo 1999 metų, bet buvo gaminamas mažais kiekiais. Egzistavo ir prototipas su NATO standartus atitinkančiu 120 mm ginklu. Reznikovas šiuo atveju kalba apie „BM Oplot“, dar žinomą kaip „Oplot-M“. Jis pristatytas 2009 metais. Tai - modernesnis, geresnius šarvus ir geresnę vidinę architektūrą turintis tankas. „Oplot-M“ naudoja įprastą 125 mm pabūklą, turi 3 žmonių įgulą, sveria 51 toną ir kelyje pasiekia 70 km/val. greitį. 

 

Ukraina nėra vienintelė „Oplot“ tanko naudotoja. 2019 metais buvo skelbiama, kad Tailandas įsigijo 49 „Oplot“ tankus. Pati Ukraina tiek daug jų neturi.

(53)
(2)
(51)

Komentarai ()