Pašinianas skelbia sensaciją. Armėnija yra pasirengusi pripažinti Karabachą Azerbaidžano dalimi, tačiau yra sąlyga  ()

Armėnija yra pasirengusi pripažinti Azerbaidžano teritoriją, kurios plotas yra 86 600 kvadratinių kilometrų, įskaitant Kalnų Karabachą, su sąlyga, kad bus užtikrintas armėnų gyventojų saugumas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-05-22 Pašinianas skelbia sensaciją. Armėnija yra pasirengusi pripažinti Karabachą Azerbaidžano dalimi, tačiau yra sąlyga  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai pareiškė Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas, praneša „Armenpres“.

Jis pažymėjo, kad Armėnija ir Azerbaidžanas turėtų be išlygų pripažinti viena kitos teritorinį vientisumą.

„Jei aš ir Azerbaidžanas teisingai suprasime vienas kitą šiuo klausimu, Armėnija pripažins 86 600 kvadratinių kilometrų Azerbaidžano teritorinio vientisumo su sąlyga, kad Azerbaidžanas pripažins 29 800 kvadratinių kilometrų Armėnijos teritorijos“, – sakė Pašinianas.

Premjeras pažymėjo , kad Armėnijos pripažinta Azerbaidžano teritorija apima Kalnų Karabachą.

Tuo pat metu, anot jo, tarp Baku ir Stepanakerto (Kalnų Karabacho, arba Arcacho sostinė) turėtų vykti dialogas dėl Kalnų Karabacho armėnų teisių ir saugumo užtikrinimo. Armėnijos pusė mano, kad šioms deryboms svarbu sukurti tarptautines garantijas. Jis pridūrė, kad Azerbaidžanas negali imtis etninio valymo ir armėnų genocido politikos naudojant jėgą.

Kalnų Karabachas

Karas dėl Kalnų Karabacho tęsiasi daugiau nei 30 metų. SSRS žlugimo metu istoriniame Azerbaidžano SSR regione daugiausia gyveno armėnai. 1991 m., remiamas Armėnijos, regionas paskelbė „nepriklausomybę“ ir pasivadino Kalnų Karabacho Respublika.

 

Po to periodiškai vykdavo kariniai susirėmimai. Taip pavasario pradžioje konfliktas tarp Azerbaidžano ir Armėnijos vėl paaštrėjo. Kovo 5 dieną ten įvyko dar vienas susišaudymas, dėl kurio žuvo žmonės.

Tuo pačiu metu, balandžio 30 d., Armėnija ir Azerbaidžanas Vašingtone surengė naują derybų raundą. Vėliau JAV valstybės sekretorius Anthony Blinkenas sakė, kad abiejų šalių užsienio reikalų ministrai derybose padarė didelę pažangą.

Gegužės viduryje Azerbaidžanas ir Armėnija susitarė atnaujinti derybas dėl sienų nustatymo ir šalių santykių normalizavimo.

Armėniją sukrėtė antivyriausybiniai protestai

 

Tuo tarpu opozicinės partijos rengia didžiulius antivyriausybinius protestus dėl ankstyvų užuominų, kad Pašinianas gali perduoti Kalnų Karabacho regioną Azerbaidžanui. Buvęs Armėnijos prezidentas Robertas Kočarianas gegužės pradžioje net pareikalavo Pašiniano atsistatydinimo.

„Mes pradedame populiarų protesto judėjimą, norėdami priversti Pašinianą atsistatydinti“, – naujienų agentūra AFP citavo parlamento vicepirmininką ir opozicijos lyderį Išchaną Saghatelianą. „Jis yra išdavikas, jis melavo žmonėms. Jis neturi visuotinio mandato tai daryti“, - pridūrė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(0)
(15)

Komentarai ()