HOPO 14-1. Novatoriškas vaistas apsaugo organizmą nuo radiacinės katastrofos  ()

Priešnuodis nešvarioms bomboms. Pasaulis pradeda išbandyti pažangų vaistą nuo spindulinės ligos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kovodamas su radiacine tarša, žmogus galėjo įgyti patikimą, o kartu ir labai savotišką skydą. Faktas yra tai, kad „Sinclair International“, novatoriškas farmacijos milžinas, pradeda revoliucinio antiradiacinio vaisto, vadinamo HOPO 14-1, bandymus su žmonėmis.

Tai nėra įprastas papildas – tai potencialiai gyvybę gelbstinti priemonė, specialiai sukurta išvalyti organizmą nuo radioaktyvių elementų, kurie dažnai yra mirtinos branduolinių nelaimių ar baisių nešvarios bombos scenarijų pasekmės, rašo „New Atlas“.

Šie teršalai išskiria emisijas, tokias kaip alfa dalelės, kurių energija yra tokia maža, kad jas gali sustabdyti ant odos esantys negyvų ląstelių sluoksniai. Tačiau jei tokie elementai yra įkvėpiami arba praryjami, jie gali patekti į minkštuosius kūno audinius arba juos absorbuoti, kur jie gali sunaikinti DNR ir subtilius biocheminius ląstelių procesus.

Paprasčiausia gynybos strategija yra išvyti šiuos radioaktyvius įsibrovėlius arba blokuoti jų patekimą. Bene garsiausias to pavyzdys yra kalio jodidas, kuris parduodamas kaip maisto papildas, tačiau taip pat naudojamas apsaugoti pacientus, kuriems taikoma spindulinė terapija.

 

Laiku suvartojus kalio jodido tablečių, skydliaukė užblokuojama (prisotinama) stabiliuoju jodu – skydliaukė apsaugoma nuo įkvėpto radioaktyviojo jodo kaupimosi joje ir ateityje sukeliamų skydliaukės ir kitų organų vėžinių susirgimų.

HOPO 14-1 yra efektyvesnis būdas susidoroti su radioaktyvumu. Jis veikia apsupdamas šiuos radioaktyvius elementus, prilipdamas prie jų molekuliniais segmentais, kad išplėštų juos iš gyvų ląstelių arba blokuotų absorbciją. Ši koncepcija nėra nauja – vaistas, vadinamas dietilenetriamino pentaacetatu, veikia panašiai, tačiau turi būti švirkščiamas arba purškiamas. HOPO 14-1 siūlo patogesnę alternatyvą tablečių pavidalu.

 

Šie bandymai su žmonėmis, kuriuos dosniai finansuoja Nacionalinis alergijos ir infekcinių ligų institutas, ir kuriems vadovauja Polly Chang, farmacijos bendrovės biomokslų skyriaus vyresnioji mokslinė direktorė, yra skirti patvirtinti, kad HOPO 14-1 yra saugus ir novatoriškas.

Chang dalijasi savo optimizmu ir pažymi: „Šis pirmasis bandymas su žmonėmis yra labai svarbus, norint suprasti šio produkto saugumą ir medžiagų apykaitos kelią. Sukryžiuojame pirštus, kad šios pastangos būtų atspirties taškas, siekiant gauti žalią šviesą jo patvirtinimui.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(0)
(15)

Komentarai ()