Olimpinį Rio gali papuošti krioklys iš dangaus  (4)

Rio de Žaneiras 2016 m. Olimpinių žaidynių dalyvius ir svečius gali pasitikti įspūdingu nauju savo panoramos elementu – iš dangaus trykštančiu milžinišku kriokliu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokį „Solar City Tower“ pavadintą technologinį ir estetinį olimpiados Rio de Žaneire ypatybę objektą siūlo pastatyti tarptautiniame 2016 m. Olimpinių žaidynių architektūros konkurse dalyvaujanti Šveicarijos bendrovė RAFAA, praneša „TreeHugger.com“. Siūlomas maždaug 105 metrų aukščio statinys, kuriam projektuotojai vietą parinko vaizdingoje Guanabaros įlankos saloje, taptų ne mažiau įspūdinga Rio panoramos dalimi, nei miesto simboliu tapusi Kristaus Atpirkėjo statula, žvelgianti į miestą nuo 700 metrų aukščio Corcovado kalvos viršūnės. Tačiau „Solar City Tower“ paskirtis būtų labai praktiška – tai milžiniško dydžio saulės elektrinė, gaminanti „žalią“ energiją ir dieną, ir naktį. Visos siūlomo statinio sienos būtų padengtos saulės fotoelementų skydais, kurie dienos metu gamins elektrą ir jos perteklių naudos jūros vandeniui į viduje įrengtą rezervuarą pumpuoti. Naktį, kai saulės nėra, iš šio rezervuaro žemyn paleistas vanduo suks turbinas ir vėl gamins „švarią“ elektros energiją. Teigiama, kad taip pagamintos energijos pakaks olimpinio kaimelio poreikiams. Dirbtinį vandens krioklį bus galima paleisti ne tik naktį, bet ir dieną, kad miesto gyventojai ir svečiai juo grožėtis galėtų švenčių ar svarbių renginių metu.

Pasak specialistų, RAFAA siūlomas atsinaujinančių šaltinių jėgainės projektas labai panašus į daugelį jau dabar veikiančių saulės elektrinių, tik statinio dydis būtų nepalyginamai didesnis.

Be to, šis „miesto saulės bokštas“ atliks ir visuomeninę paskirtį – čia bus įrengtas amfiteatras, aikštė, kavinės ir parduotuvės. Aštrių pojūčių mėgėjai galės prisirišę lynu šokinėti nuo specialios platformos, įrengtos 90 m aukštyje virš jūros lygio. Be to, 105 m aukštyje bus įrengtas apžvalgos balkonas, į kurį pasikėlę lankytojai galės gėrėtis 360 laipsnių Rio panorama, vaikštinėdami palei krioklio kraštą įrengta galerija.

Ar Brazilijos vyriausybę įkvėps šveicarų siūlomas saulės bokštas, kol kas neaišku, tačiau prie šio projekto sėkmės konkurse gali labai prisidėti Rio de Žaneiro deklaruojamas tikslas paversti 2016 m. Olimpines žaidynes pirmosiomis naujausių laikų istorijoje, nepaliekančiomis „anglies pėdsako“, tai yra, nedidinančiomis „šiltnamio dujų“ emisijų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)