Žmonijai gali pritrūkti kaupiklių duomenų saugojimui  (13)

Šiuolaikinė civilizacija generuoja duomenis tokiu greičiu, kad jau greitai turėtų išryškėti juos saugančių įrenginių trūkumas. Tokį pareiškimą padarė vienos iš „Intel“ laboratorijų direktorius profesorius Džimas Heldas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiulis kuriamų duomenų kiekis jau dabar yra didesnis nei mes galime išlaikyti“, - teigia Heldas. „Mes jau pasiekėme zatabaito diapazoną (trilijonas gigabaitų), ir jau greitai ateis jotabaitinė era, kai duomenų kiekis viršys jotabaitą (kvadrilioną gigabaitų)“, - įsitikinęs profesorius.

Tiesa, jotabaito duomenų saugojimas yra įveikiamas - kai kuriais pranešimais, tokį kiekį informacijos jau pasiekė už elektroninę žvalgybą atsakingos JAV Nacionalinio saugumo agentūros duomenų saugyklos.

Priminsime, jog daugiklių reikšmes reiktų iššifruoti taip:

1 MB (megabaitas) atitinka 1 000 000 (B) baitų
1 GB (gigabaitas) atitinka 1000 MB
1 TB (terabaitas) atitinka 1000 GB
1 PB (petabaitas) atitinka 1000 TB
1 EB (eksabaitas) atitinka 1000 PB
1 ZB (zetabaitas) atitinka 1000 EB
1 YB (jotabaitas) atitinka 1000 ZB

Spartų viešosios skaitmeninės informacijos apimties didėjimą Džimas Heldas aiškina interneto svetainių kiekio padidėjimu, mobiliųjų telefonų su kokybiškomis kameromis atsiradimu ir korporatyvinių informacinių sistemų padidėjusiais reikalavimais.

Įrodinėdamas savo teiginius Heldas pateikė tokius pavyzdžius: „Walmart“ (stambiausias prekybos tinklas JAV) į savo duomenų bazę prideda po 1 milijardą įrašų per minutę. „YouTube“ saugo daugiau duomenų nei visi televizijos kanalai transliuoja per metus. Didysis dalelių greitintuvas gali generuoti terabaitus duomenų per sekundę.

Praėjusiais metai skaitmeniniu būdu saugomų duomenų kiekis padidėjo rekordiniais 62%. Jie visą šią informaciją įrašyti į DVD diskus, tai jų aukštis pasieks Mėnulį ir grįš atgal.

Bendrovės „IDC“ duomenimis, lyginant su 2009 metais, 2020-aisiais skaitmeninių duomenų kiekis padidės 44 kartus – įrašytų DVD diskų aukštis padidės iki pusės atstumo iki Marso. Bendrovės IDC analitikų teigimu, visas žmonijos sukauptas skaitmeninės informacijos kiekis šiuo metu siekia 8 000 000 petabaitų arba 8 zetabaitus. Viename petabaite (PB) yra 1 125 899 906 842 624 baitai, tai atitinka maždaug 1000 terabaitų. Teigiama, jog maždaug 70 proc. viso pasaulio skaitmeninių duomenų sukuria privatūs asmenys, tačiau didžioji jų dalis laikoma turinio mainų portaluose, tokiuose kaip „Flickr“ ar „YouTube“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT bazė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (13)