Po Smolensko katastrofos Rusija sužinojo slaptus NATO kodus?  (26)

JAV baiminasi, kad Rusija po balandžio 10 dienos Lenkijos prezidentinio lėktuvo katastrofos galėjo sužinoti slaptus NATO kodus. Skelbiama, kad kartu su Lenkijos prezidentu Lechu Kaczynskio žuvę kariuomenės vadai bei nacionalinio saugumo darbuotojai su savimi turėjo nešiojamuosius kompiuterius ir atminties korteles, kurios būta slaptos su NATO aljansu susijusios informacijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV labiausiai baiminasi, kad Kremlius galėjo sužinoti itin slaptus NATO kodus, kurie naudojami saugiam palydoviniam ryšiui užtikrinti.

Neabejotina, kad po lėktuvo katastrofos kodai buvo pakeisti, tačiau Rusija, jei jai pavyko sužinoti senus kodus, gebės iššifruoti anksčiau surinktą slaptą informaciją. Tokia informacija neabejotinai yra renkama tikintis, kad kada nors ją pavyks iššifruoti.

Įtarimus sustiprina tas faktas, jog jau dingo trys labai svarbūs palydovinio ryšio telefonai, kuriuos turėjo tuo laineriu skridę asmenys. Pranešama, jog šių aparatų neturi Lenkijos specialiosios tarnybos, o Rusija apie juos nutyli. Lenkijos generalinis prokuroras Andrzejus Seremetas, dalyvaujantis katastrofos tyrime, tie palydoviniai telefonai galėjo sudužti, kai laineris rėžėsi į žemę. Tačiau Lenkijos specialiosios tarnybos neatmeta prielaidos, kad Rusijos žvalgyba galėjo pasiimti tuos aparatus, kad nuskenuotų juose esančius itin svarbius duomenis. Lenkijos nacionalinio saugumo akademijos darbuotojas Krzysztofas Liedelis sakė, kad vienas iš tų telefonų buvo lakūnų kabinoje, kitas - prezidento kajutėje, o trečias - VIP asmenų salone.  

Du iš trijų telefonų buvo belaidžiai ir jais galima buvo naudotis laisvai vaikščiojant lėktuve. Trečiasis stacionarus aparatas buvo prezidento kajutėje. Pranešama, kad L.Kaczynskis prieš pat katastrofą juo kalbėjosi su savo broliu dvyniu Jaroslawu.

Jei nuogąstavimai pasiteisins, tai Rusija gali sužinoti pačias intymiausias NATO paslaptis, tokias kaip įvairūs gynybos planai ar net slaptų agentų sąrašas.

Ekspertai mano, kad rusai neabejotinai dėka katastrofos sužinojo ir itin svarbias Lenkijos valstybines paslaptis. Būtent todėl Rusija iki šiol atsisako pilnai bendradarbiauti su Lenkija tiriant tragediją ir neskuba šaliai perduoti sudužusio lėktuvo juodųjų dėžių. Lenkijos saugumui ir aviacijos valdybai taip pat neleisti nepriklausomai ištirti avarijos vietos.

Varšuva vis garsiau kalba apie tai, kad, norint išsiaiškinti katastrofos priežastis, būtina sudaryti tarptautinę komisiją. Dešimtys tūkstančių lenkų jau pasirašė peticiją, reikalaujančią tarptautinio katastrofos tyrimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(1)

Komentarai (26)