Arabai statysis didžiausią pasaulyje saulės elektrinę  (16)

Jungtiniai Arabų Emyratai pranešė šiemet pradėsiantys didžiausios pasaulyje koncentruotos saulės energijos elektrinės statybą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šalies, kurios naftos ištekliai yra 6 pagal dydį pasaulyje, oficialiųjų atstovų teigimu, ši saulės jėgainė – pirmoji tokio tipo Artimuosiuose Rytuose – padės siekti užsibrėžtų atsinaujinančių energijos išteklių programos tikslų, praneša „Popsci.com“.

JAE valstybinė atsinaujinančių energijos šaltinių bendrovė „Masdar“ šią savaitę paskelbė, kad 100 MW galios saulės elektrinę, pavadintą „Shams 1“ („Shams“ arabiškai – saulė), statys Prancūzijos ir Ispanijos bendrovės. Statyba prasidės dar šiemet ir truks apie 2 metus.

„Shams 1“ iškils Madinat Zayed dykumoje, maždaug už 120 kilometrų į pietvakarius nuo Abu Dabio. Nuo kitų saulės elektrinių ji skirsis tuo, kad naudos veidrodžius saulės šviesai koncentruoti, kurie įkaitins specialų skystį – tam tikrą naftos atmainą, o susidarę garai suks elektros generatorius.

„Masdar“ skaičiavimais ši elektrinė kasmet sumažins anglies dvideginio emisijas 170 000 tonų, tai atitinka 1,5 milijono medžių pasodinimui šalies teritorijoje arba 150 000 automobilių pašalinimui iš šios valstybės transporto sistemos. Jungtiniai Arabų Emyratai siekia iki 2020 m. pasigaminti 7 proc. visos suvartojamos elektros iš atsinaujinančių šaltinių.

Pasak šiame projekte dalyvaujančios Ispanijos bendrovės „Abengoa Solar“ vykdomojo direktoriaus Santiago Seage'o, koncentruotos saulės energijos jėgainės pranašumas yra tas, kad ji veikia tolygiau, t.y. neapsiribojama tik energiją gaminančiais fotoelementų skydais – saulės šviesa kaitina ir boilerį, kuriame susidarę garai suka generatorių. O tai reiškia, kad yra naudojami papildomi pajėgumai tuo atveju, jei vadinamojo elektrinės „saulės lauko“ – kvadratinės mylios dydžio fotoelementų skydų masyvo – pajėgumų nepakaktų, be to, elektros energija gaminama ir naktimis.

Apžvalgininkai atkreipia dėmesį, kad jei vienoje karščiausių ir saulėčiausių pasaulio vietų statomos „Shams 1“ saulės elektrinės projektuotojai būgštauja dėl galinčių pasitaikyti nepalankių oro sąlygų, kurios sutrikdytų tolygią elektros energijos gamybą, ką tokiu atveju kalbėti apie JAV ir kitose Vakarų šalyse statomas saulės elektrines?

Pasak JAE atstovų, saulės jėgainių kompleksas Madinat Zayed dykumoje bus plečiamas – artimiausiais metais šalia „Shams 1“ iškils ir „Shams 2“ bei „Shams 3“ elektrinės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (16)