Nuodingas JAV kariuomenės palikimas Irake  (24)

Po ilgų 7 metų Irake namo grįžtantys JAV kariai po savęs šalyje palieka tiesiogine ta žodžio prasme itin kenksmingą palikimą. „The Times“ žurnalistų atliktas tyrimas parodė, kad toksinės medžiagos iš JAV karinių bazių yra užkasamos Irako dirvožemyje, o ne siunčiamos atgal į JAV. Tai yra itin grubus Pentagono taisyklių pažeidimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į šiaurę ir vakarus nuo Bagdado smėlynuose guli 55 galonų talpos statinė, iš kurios varva kuras, vaikams lengvai prieinamoje vietoje guli atviri kanistrai su rūgštimi, o greta drėkinamo žemdirbystei skirto lauko mėtosi nebenaudojamos baterijos. 2009 metais datuojamame Pentagono dokumente, kurį „The Times“ parodė su JAV kariuomene dirbanti privati kompanija, rašoma, kad JAV kariai Irake sukaupė apie 5 tūkst. tonų sveikatai pavojingų atliekų.

Tačiau ir šis skaičius tėra apytikris. Brigados generolas Kendallas Coxas teigia, kad jis yra atsakingas už atsikratymą 14,5 tūkst. naftos produktų ir nafta suteršto dirvožemio.

Irakiečiai civiliai, susidūrę su JAV karių paliktomis nuodingomis atliekomis, dažnai skundžiasi odos nudegimais bei kitais sveikatos sutrikimais. Greta paliktų nuodingų atliekų cisternų, įkastų į žemę, guli gausybė nudvėsusių žiurkių.

Privačios atliekų perdirbimo kompanijos, dirbančios JAV karinėse bazėse, kaip įtariama dažnai sumaišo nuodingas atliekas su įprastomis atliekomis ir tuomet perduoda visą tai vietiniams šiukšlininkams. Taip pastarieji yra apgaunami. Prisilietę prie nuodingų medžiagų jau nukentėjo ne vienas ir ne du irakiečiai, dirbantys šiukšlių perdirbimo kompanijose.

Ant kai kurių paliktų statinių ir konteinerių aiškiai matyti ženklai, kad aliekos priklauso JAV kariuomenei ar Gynybos departamentui. Prie vienos iš cisternų su sieros rūgšties atliekomis buvo rastas ir atspausdintas elektroninis laiškas, siųstas JAV kariams ir perspėjantis apie galimas pasekmes netinkamai atsikratant šia nuodinga medžiaga.

Pagal visą reglamentą JAV kariai savo kenksmingų atliekų gali atsikratyti tik grąžindami jas laivais į JAV arba perdirbdami jas specialiai pastatytuose įrenginiuose Irako šiaurėje ir vakaruose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (24)