Baterijos iš bulvių pakeis besivystančių šalių gyvenimus?  (11)

Mokslininkai iš bendrovės „Yissum Research Development Company“, priklausančios Jeruzalės žydų universitetui, paskelbė apie labai paprastos ekologiškos organinės baterijos sukūrimą, kurios pagrindiniu komponentu yra paprastos bulvės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bulvės, kaip ir kiti augalai, įsmeigus skirtingo metalo elektrodus sugeba generuoti elektros srovę. Žinoma, išgaunami srovės kiekiai nedideli, tad dažniausiai tokios „natūralios“ baterijos yra naudojamos mokymo tikslams arba originaliems eksperimentams atlikti. Pavyzdžiui, galima bandyti nustatyti, kiek gi reiktų apelsinų skiltelių iPhone telefono įkrovimui. Nors tai ne daugiau kaip paprasti žaidimai, Izraelio mokslininkai tvirtina sukūrę kai ką visiškai kitokio.

Pasirodo, mokslininkams pavyko nustatyti įdomią bulvių savybę – baterijos gamybai naudojamas bulves pavirus, maždaug 10 kartų padidėja tokios baterijos galingumas. Kaip ir kitais atvejais, „bulvinėse“ baterijose naudojami cinko ir vario elektrodai. Mokslininkai tvirtina, jog šios baterijos gali tarnauti nuo dviejų dienų iki kelių savaičių.

Be to, „bulvinių“ baterijų išgaunamos energijos kaina 50 kartų mažesnė nei baterijų „Energizer E91“. Na ir visai patraukli naujųjų baterijų savybė - jų pagalba išgaunama šviesa kainuoja 5 kartus pigiau nei naudojant žibalinę lempą, kuri yra populiari besivystančiuose regionuose. Bulvė yra viena iš labiausiai paplitusių daržovių – ji auginama 130 pasaulio šalių.

Bendrovė „Yissum Research Development Company“ mano, kad „žaliosios“ baterijos gali radikaliai pakeisti 1,6 milijardo besivystančių žmonių gyvenimą, kurių namuose nėra elektros energijos. Šioms šalims „Yissum Research Development Company“ technologija bus suteikta nemokamai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT bazė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)