Išrasti „skysti šarvai“ (Video)  (7)

Britų mokslininkai sukūrė naujo tipo apsauginius šarvus kareiviams, kurių pagrindas – kulkos smūgio metu žaibiškai sukietėjantis skystis. D. Britanijos bendrovės „BAE Systems“ išrasti „skysti šarvai“ neperšaunamose liemenėse bus naudojami kartu su kevlaro pluoštu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Skysti šarvai“ – tai į kremą panašus klampus skystis, kurio cheminė formulė laikoma paslaptyje, rašo „Telegraph.co.uk“. Pasak mokslininkų, nuo stipraus smūgio ši medžiaga ima tirštėti ir iškart sukietėja. Kadangi naudojant „skystus šarvus“ galima sumažinti apsauginių kevlaro sluoksnių skaičių, naujos kartos neperšaunamos liemenės bus lengvesnės, teigiama pranešime.

„BAE Systems“ verslo plėtros direktorius Stewartas Penny naująją medžiagą pavadino „neperšaunamu kremu“. Jį bandantys britų mokslininkai naudojo didelio kalibro dujinį šautuvą, šaudantį sferinėmis kulkomis, kurių greitis buvo didesnis nei 300 m/s. Pirmojo bandymo metu buvo šaudoma į apsauginę liemenę, sudarytą iš 31 kevlaro sluoksnio, antrojo – į iš 10 kevlaro sluoksnių sudarytą liemenę, tarp kurių buvo įterpti „skysti šarvai“. Paaiškėjo, kad kevlaro ir naujosios medžiagos derinys buvo efektyvesnis.

Pasak S. Penny, kevlaro su tarpiniais „skystais šarvais“ apsauginis poveikis buvo daug greitesnis, o kulkos įsiskverbimas – mažesnis. Jo teigimu, dėl savo lengvumo naujoji medžiaga gali potencialiai pakeisti dabar karių naudojamas storas ir sunkias neperšaunamas liemenes.

„BAE Systems“ atstovai tikisi, kad apsauginės liemenės su „skystais šarvais“ sumažins jas dėvinčių kareivių nuovargį ir efektyviau apsaugos nuo kulkų ir skeveldrų. Šiame vaizdo siužete – britų mokslininkų atliktų „skystų šarvų“ bandymų fragmentai.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)