Atsargiai: jus stebi jūsų telefonas  (16)

Dauguma „iPhone“ ir „Android“ OS išmaniesiems telefonams skirtų programų renka informaciją apie savo savininkus, atskleidė tyrimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mobiliųjų telefonų ir kitų įrenginių saugumui skirtą programinę įrangą kurianti JAV bendrovė „Lookout“ pranešė patikrinusi beveik 300 000 nemokamų taikomųjų programų, skirtų bendrovės „Apple“ „iPhone“ ir „Google“ operacinę sistemą „Android“ naudojantiems išmaniesiems telefonams. Tyrimo rezultatai atskleidė, kad daugelis jų slapčiomis renka privačius duomenis ir be telefono šeimininko žinios siuntinėja juos trečiųjų šalių atstovams, pranešė „Physorg.com“.

Pasak leidinio, telefonams skirtų programų keliamas pavojus, apie kurį jau kurį laiką kalbėjo vartotojų privatumo gynėjai ir IT ekspertai, tapo viena rimčiausių šios srities problemų.

„Lookout“ atstovų teigimu, nemokamų programų renkamų duomenų spektras gana platus – tai gali būti ir išsami telefono adresų knygelės informacija, telefone įrašytos nuotraukos, SMS ir elektroninio pašto žinutės, interneto naršymo duomenys ir informacija apie atliktas paieškas. Tarp šią informaciją gaunančių trečiųjų šalių gali būti reklamos bendrovės ir vartotojų įpročius bei elgseną analizuojančios įmonės, sakoma pranešime.

Remiantis tokiu būdu sukauptais duomenimis, galima tiksliau parinkti reklamą ir daugiau sužinoti apie mobiliojo ryšio vartotojus. Tačiau, pasak ekspertų, kyla pavojus, kad informacija, padedanti geriau „nutaikyti“ reklamą, gali būti perimta įsilaužėlių. Jei trečiųjų šalių atstovai deramai nesirūpina elektroniniu saugumu, šie duomenys įsilaužėliams leidžia pasinaudoti privačiais konkrečių asmenų duomenimis.

„Lookout“ pirminius savo tyrimo rezultatus pristatė Los Andžele (JAV) vykstančioje kompiuterinio saugumo konferencijoje „Black Hat“. Bendrovės ekspertai nustatė, kad beveik 25 proc. „iPhone“ skirtų nemokamų programų ir beveik 50 proc. programų, skirtų „Andoid“ OS naudojantiems telefonams, buvo įterptos galimybės gauti privačią informaciją.

Trečiųjų šalių sukurtas programinis kodas buvo įterptas į įvairias taikomąsias programas – dažniausiai sudarant galimybę rodyti reklamą bei kitais tikslais. Tačiau, „Lookout“ atstovų teigimu, šis kodas verčia programas rinkti daugiau duomenų apie konkrečius vartotojus, nei mano patys programų kūrėjai.

„Mes išsiaiškinome, kad ne tik telefonų vartotojai, bet taip pat ir jiems skirtų programų kūrėjai tiksliai nežino, kaip veikia jų programos, o tai tikrai stebėtinas dalykas“, – pareiškė „Lookout“ vykdomasis direktorius Johnas Heringas.

Iš dalies ši problema susijusi su tuo, kad išmanieji telefonai neperspėja vartotojų apie įvairius duomenų, kuriuos renka telefonuose įdiegtos programos, tipus, sakoma pranešime. „iPhone“ telefonai vieninteliai perspėja savo šeimininkus, jei telefone įdiegtos programos nori pasinaudoti informacija apie jų buvimo vietą.

Nors „Android“ OS valdomi telefonai pateikia griežtus perspėjimus diegiant į juos trečiųjų šalių programas, daugelis vartotojų į juos nekreipia dėmesio norėdami greičiau pradėti jomis naudotis.

Bendrovės „Apple“ ir „Google“ kol kas niekaip nekomentavo „Lookout“ tyrimo rezultatų, sakoma pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (16)