Šią savaitę dar kartą bus bandoma galutinai uždaryti naftos gręžinį  (0)

Naftos gavybos kompanijos BP inžinierių komandos ruošiasi galutinai užkimšti pratrūkusį naftos gręžinį Meksikos įlankoje. Ši operacija bus vienas iš dviejų mėginimų galutinai užlieti pažeistą gręžinį, iš kurio nuo balandžio plūdo nafta, nuniokojusi pažeidžiamas gamtines buveines ir atnešusi milžiniškų nuostolių daugeliui JAV Meksikos įlankos pakrantės gyventojų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Liepos viduryje kompanijai pagaliau pavyko uždėti laikiną apsauginį gaubtą ant gręžinio, kuris, pasak kompanijos atstovų, visiškai sustabdė naftos veržimąsi į aplinką.

Tiesa, po kelių dienų specialistai, kontroliuojantys avarinio gręžinio rajoną Meksikos įlankoje, pastebėjo, kad nafta vėl po truputį liejasi į jūrą. Nežiūrint to, šis nuotėkis buvo ar ne, tačiau uždėtas laikinasis gaubtas problemos iki galo neišsprendė ir tai tebuvo laikina pergalė prieš nevaldomą naftos išsiveržimą.

Dabar gi kompanija teigia pasirengusi pakartoti gegužės pabaigoje nesėkmingai vykusią gręžinio užkimšimo procedūrą. Kaip ir praėjusį kartą inžinieriai ruošiasi pumpuoti į gręžinį cementą ir purvą, o procedūra vadinama „statiniu uždarymu“. Galutinai gręžinį užsandarinsiantis cementas su purvu – procedūra „apačios uždarymas“ – bus pumpuojamas po 5-7 dienų nuo pirmojo etapo pabaigos.

„Statinio uždarymo“ metu du laivai pompuos sunkią masę į gręžinį. Purvas ir cementas keliaus anksčiau šį mėnesį įrengtomis linijomis ant apsaugos nuo išsiveržimo, kuri buvo sugadinta sprogimo metu. Teoriškai ši masė turėtų nustumti naftą ir dujas atgal į rezervuarą po jūros dugnu. Jei spaudimas gręžinyje išliks stabilus ir nebus pastebėta naujų nuotėkio taškų, bus supiltas cementas ir į viršutinę gręžinio vamzdžio dalį.

Ankstesnės pastangos pumpuoti purvą į gręžinį naudojant daugmaž tokią pačią įrangą gegužės mėnesį nepasisekė, nes trykštančios naftos ir dujų spaudimas buvo per didelis.

Pareigūnai teigia, jog net ir sėkmės atveju, operacijos nepavyks užbaigti iki rugpjūčio pabaigos.

Naftai plūstant jau 104 dienas, amerikiečiai įtemptai laukia žinių apie galimą nuolatinį gręžinio uždarymą, kad BP ir vyriausybės pareigūnai galėtų visą dėmesį sutelkti į teršalų surinkimo operacijas ir didžiausio per JAV istoriją naftos išsiliejimo ekonominės žalos kompensavimą.

Darbininkų brigados jau pradėjo traukti iš jūros apsauginius plūdurus, kurių buvo ištiesta dešimtys kilometrų, kai naftą nuo jūros paviršiaus renkantys laivai pranešė nebeaptinkantys didesnių teršalų dėmių. Gręžinį eksploatavusi BP patikino vietos gyventojus, jog toliau dalyvaus likviduojant avarijos padarinius regione.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)