„Teo“ ir „Bitė“ priešinasi specialistų išvadai, jog galima blokuoti prieigas prie lažybų svetainių  (5)

Trečiadienį antstoliai išvadą apie galimybę blokuoti lažybų tinklapius įteikė Lietuvos interneto tiekėjams – „Teo LT“, „Baltnetos komunikacijos“, „Bitė Lietuva“, „Omnitel“, „Mikrovisatos TV“, „Penki kontinentai“, „Baltikum TV“, „Lietuvos energija“, „Nacionalinis komunikacijų tinklas“ ir KTU Informacinių technologijų plėtros institutui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepriklausomų informacinių technologijų (IT) specialistų išvada patvirtino, kad techninės galimybės leidžia uždrausti prieigas prie lažybas internetu organizuojančių svetainių www.bwin.com, www.unibet.com, www.triobet.com, www.sportingbet.com, www.bet365.com.

„Nors interneto tiekėjai teigė neturintys techninių galimybių užblokuoti prieigą prie pateiktų interneto tinklalapių ir tokie sprendimai pareikalautų didžiulių investicijų, tačiau nepriklausomų specialistų parengta išvada patvirtina, kad yra būdų, kaip tą galima atlikti pakankamai nedideliais kaštais. Su interneto tiekėjais siekėme geranoriškai susitarti dėl galimybių įvykdyti teismo sprendimą, bet to padaryti nepavyko. Todėl, jei ir toliau bus nevykdoma teismo nutartis, ketiname imtis visų įmanomų teisinių priemonių“, – teigė ieškovus atstovaujančios advokatų kontoros "Nordia Baublys&Partners" teisininkas Karolis Vinciūnas.

Pasak K. Vinciūno, blokuojant prieigas prie lažybas internetu siūlančių svetainių, siekiame apsaugoti besilažinančius šalies gyventojus, kurie gali ir negauti laimėtų pinigų iš savo veiklai būtinos licencijos neturinčių užsienyje registruotų bendrovių ir apginti teisėtai bei skaidriai veiklą vykdančių Lietuvos įmonių interesus, o ne įvesti interneto cenzūrą.

IT bendrovės „Informacijos saugumo agentūros“ parengtoje išvadoje teigiama, kad vienas iš būdų, kuriuo galima uždrausti prieigas prie lažybas internetu organizuojančių svetainių, yra tinklalapių vardų sričių nukreipimas į vietinį kompiuterio IP adresą interneto paslaugų tiekėjų DNS tarnybinių sričių pagalba.

Nepriklausomų IT specialistų parengtoje išvadoje rašoma, kad domeno pavadinimo ir skaitmeninio IP adreso keitimas vyksta per interneto paslaugų tiekėjo DNS tarnybinę stotį, kurios funkcijos yra užtikrinti šį keitimą. Minėtas stotis turi visi interneto paslaugų tiekėjai ir gauna visus interneto užklausų pavadinimus. Tinkamai sukonfigūravus interneto paslaugų tiekėjo DNS tarnybines stotis, vartotojai bus nukreipti į savo kompiuterį ir minėtų tinklalapių internete nepasieks.

Kitas išvadoje pateikiamas būdas – interneto paslaugų tiekėjo maršrutizatoriuose taisyklėmis drausti lažybas internetu organizuojančias svetaines, pagal tinklalapių vardų sritis.

Dėl prieigų prie lažybas internetu organizuojančių svetainių blokavimo į teismą kreipėsi Asociacija „Lažybų organizatorių aljansas“ ir bendrovės „TopSport“ bei „Orakulas“. Ieškinio suma siekia 1,096 mln. litų. Vilniaus apygardos teismas dar liepos pradžioje paskelbė laikinąsias apsaugos priemones, leidžiančias blokuoti prieigas prie svetainių. Taip pat leista areštuoti įmonių, kurioms priklauso svetainės, kilnojamąjį ir nekilnojamąjį turtą

"Teo LT" rodo į Kiniją

Telekomunikacijų bendrovė "Teo LT" pasipiktino šia išvada. Pranešime spaudai jie tokias priemones vadina visuotieė interneto cenzūra yra sudėtingu, brangiu procesu:

"Kinijos Liaudies Respublika jau nuo 2003 metų tobulina galimybes blokuoti internetinės enciklopedijos „Wikipedia“ tinklapius, svetaines „YouTube“, „Facebook“, kai kurių populiarių Vakarų žiniasklaidos priemonių tinklapius. Cenzūros sistemai šioje šalyje leidžiami milijardai JAV dolerių, ir nepaisant to, yra sugebančių ją apeiti.

Įvairių privačių Lietuvos ekspertų siūlomos priemonės nesudaro galimybių efektyviai blokuoti užsienio serveriuose laikomo turinį. Priešingu atveju beliktų tik stebėtis, kodėl, pavyzdžiui, Kinijos Liaudies Respublika negali pasinaudoti tokiais lietuvių siūlomais jų teigimu paprastais, pigiais ir efektyviais interneto svetainių blokavimo būdais.

Teismo nutartyje nenurodyta, jog lažybų internetines svetaines blokuoti turi Lietuvos interneto paslaugų teikėjai, juolab, minimos lažybų svetainės nėra saugomos jų serveriuose. Todėl, mūsų nuomone, teismo nutartis nėra taikoma Lietuvos operatoriams. Be to, teismo nutartyje reikalaujama uždrausti visas galimas prieigas prie tam tikrų interneto portalų, o vienintelis galimas efektyvus būdas tokį reikalavimą įvykdyti yra visiškas interneto ryšio blokavimas šalyje."

TEO kreipėsi į teismą prašydama paaiškinti, kokiems subjektams minėtas teismo reikalavimas taikytinas. Šiuo metu laukiama teismo išaiškinimo.

"Bitė Lietuva": draudimai neefektyvūs ir lengvai įveikiami

Kita telekomunikacijų bendrovė - "Bitė Lietuva" irgi atkreipė dėmesį, kad teismo nutartis neįpareigoja riboti prieigos prie interneto lažybų bendrovių, tam nėra ir teisinio pagrindo. Todėl neketinama blokuoti tinklalapių ir riboti laisvės naudotis internetu.

Pranešime spaudai atkreipiamas dėmesys, kad visi interneto prieigos blokavimo būdai, išskyrus visišką interneto išjungimą, yra neracionalūs ir lengvai įveikiami interneto vartotojams. Tad besilažinantys internete per kelias minutes apeitų šiuos draudimus.

"Manome, kad viešai užmegzta diskusija dėl interneto cenzūros yra bergždžia ir neefektyvi bei neduos jokios naudos nei vartotojams, nei blokavimo idėją peršančioms verslo įmonėms", - rašoma bendrovės pranešime spaudai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)