Vaizdo atpažinimo sistema, imituojanti žinduolių akį (Video)  (2)

Jeilio Inžinerijos ir taikomųjų mokslų instituto darbuotojai sukūrė superkompiuterį, specialių algoritmų pagalba imituojantį neuronų tinklų, apdorojančių iš akies gautą informaciją, darbą, bei sugebantį ypač greitai atpažinti aplinkos objektus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sistema, pavadinta „NeuFlow“, gali atlikti daugiau nei 100 milijardų operacijų per sekundę ir išanalizuoti šimtus megapikselio dydžio vaizdų realiu laiku. Tačiau, skirtingai nei tikrieji superkompiuteriai, šis – visai nedidelis, telpa į vieną kompiuterinę plokštę, ir tyrėjai tikisi, kad jį nesunkiai pavyks sutalpinti į piniginės dydžio dėžutę. Taip pat „NeuFlow“ sunaudoja ypač mažai energijos – pasikliaujant neuronų tinklų imitacijos algoritmais, o ne matematiniais skaičiavimais, „NeuFlow“ tereikia tik kelių vatų (W) galios, o superkompiuteris su specialiais grafikos procesoriais, atlikdamas tokį patį darbą, sunaudoja bent 300 W. Tikimasi, kad „NeuFlow“ tiks autonominėms automobilių vairavimo sistemoms, robotų navigacijai, panoraminėms stebėjimo sistemoms.

Konvoliuciniais (galinčiais aptikti ir ištaisyti klaidas) neuronų tinklais (Convolutional neural networks, ConvNets) galima modeliuoti būdus, kaip smegenys apdoroja vaizo informaciją. Vienoje tokio tinklo pakopoje yra trys duomenų apdorojimo sluoksniai: filtravimo būdo pasirinkimo, netiesinės analizės ir savybių atpažinimo. Konvoliuciniai neuronų tinklai gali turėti vieną, dvi ar tris pakopas su duomenų apdorojimo sluoksniais bei klasifikacijos modulį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)