JAV internetą prijungs prie "pasiklausymo" įrangos  (24)

JAV vyriausybės planuojama „interneto pasiklausymo“ reforma privers iš esmės pertvarkyti pasaulinį kompiuterių tinklą ir juo teikiamas paslaugas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Baltieji rūmai ruošiasi pateikti Kongresui įstatymo projektą, nacionalinio saugumo sumetimais įpareigojantį visas interneto paslaugas JAV teikiančias bendroves sudaryti technines galimybes perimti vartotojų siunčiamus duomenis.

Tai reiškia, kad, gavus JAV teismo sankciją, šalies Federalinis tyrimų biuras bei kitos teisėsaugos tarnybos galės klausytis konkrečių asmenų pokalbių šifruojamu „Skype“ internetinės telefonijos ryšiu, periminėti šifruojamus „Blackberry“ telefonų elektroninio pašto laiškus ir fiksuoti bet kokį įtariamų asmenų bendravimą internetinėmis koduoto ryšio programomis.

Apie JAV federalinės valdžios teisėsaugos ir nacionalinio saugumo tarnybų ruošiamą naują interneto teisinio reguliavimo paketą pranešė JAV dienraštis „The New York Times“. Pasak jo, šalies valdžia, remdamasi nacionalinio saugumo sumetimais, siekia įteisinti galimybę sankcionuoti įtariamų kriminalinių nusikaltėlių ir teroristų bendravimo bet kokiais elektroninio ryšio kanalais pasiklausymą. Šiuo tikslu visos JAV teritorijoje prieinamas paslaugas teikiančios Amerikos ir užsienio šalių technologijų bendrovės privalėtų JAV teismo nurodymu suteikti teisėsaugos tarnybų atstovams laisvą prieigą prie įtariamųjų elektroninio ryšio kanalų, kad ir kokie jie būtų – elektroninis paštas, interneto pokalbių svetainė, socialinio tinklo pranešimų sistema, P2P failų keitimosi tinklas, „Skype“ ar kitos IP pokalbių programos ir t.t.

Tuo atveju, jei paslaugų teikėjai, saugodami klientų privatumą, šifruoja siunčiamus ir gaunamus duomenis, JAV teisėsaugos atstovams pareikalavus duomenys turės būti iškoduojami. Jei duomenų šifravimą naudoja JAV rinkoje paslaugas teikianti užsienio valstybės bendrovė, ji privalės įsteigti Jungtinėse Valstijose savo techninį centrą, suteikiantį laisvą prieigą prie jos ryšio tinklais perduodamų duomenų.

Pasak dienraščio, naujasis įstatymas, kurio projektą prezidento Baracko Obamos administracija ruošiasi kitais metais pateikti svarstyti Kongresui, kelia daugybę klausimų apie tai, kaip būtų galima išlaikyti pusiausvyrą tarp būtinybės užtikrinti nacionalinį saugumą, apsaugoti interneto bei kitų elektroninių ryšių tinklų vartotojų privatumą bei skatinti technologines inovacijas. Kadangi su šia problema susiduria teisėsaugos ir saugumo tarnybos viso pasaulio šalyse, JAV Kongreso pasirinktas kelias gali tapti globaliu precedentu, kuriuo remsis daugelis pasaulio valstybių.

Nors FTB atstovai pabrėžia, kad „interneto pasiklausymas“ bus taikomas tik gavus teisėjo sankciją ir lygina tokią praktiką su JAV teismų sankcionuojamu telefoninių pokalbių pasiklausymu, ekspertai tvirtina, jog toks įstatymas priverstų interneto ir technologijų bendroves iš esmės pertvarkyti savo teikiamas paslaugas. „Jie tiesiog nori atsukti laikrodį atgal ir padaryti, kad interneto paslaugos veiktų taip, kaip telefono ryšio sistema“, - dienraščiui sakė organizacijos Demokratijos ir technologijų centro – interneto politiką formuojančios JAV visuomeninės organizacijos – viceprezidentas Jamesas Dempsey.

Pagal 1994 m. JAV priimtą Telekomunikacijų bendrovių pagalbos teisėsaugai aktą (CALEA) šalyje veikiančios telefono ir plačiajuosčio interneto ryšio paslaugas teikiančios bendrovės privalo sudaryti technines pasiklausymo galimybes. Dažnai FTB ar kitos tarnybos gali perimti juos dominančių asmenų duomenis tinklo operatoriaus komutavimo mazge, tačiau tais atvejais, kai duomenų srautas šifruojamas, teisėsaugos atstovai privalo užsitikrinti paslaugos teikėjo, galinčio iššifruoti duomenis, paramą. Tačiau CALEA įstatymas šifruojamo ryšio paslaugų teikėjams negalioja.

Dar daugiau: kai kurių interneto paslaugų teikėjai suteikia galimybę šifruoti duomenis „nuo kompiuterio A iki kompiuterio B“, tad net ir norėdami negalėtų iššifruoti savo klientų susirašinėjimo.

Kad galėtų įveikti techninio pobūdžio kliūtis, apsunkinančias kriminalinių nusikaltėlių bei teroristų „pasiklausymą“ internete, FTB ir kitos teisėsaugos tarnybos siekia, kad naujasis įstatymas įpareigotų pranešimus šifruojančius ryšio paslaugų teikėjus teismui pareikalavus juos iššifruoti. Užsienio bendrovės esą privalės JAV teritorijoje įsteigti savo techninius centrus, kuriuose būtų suteikiama laisvos prieigos prie savo tinklo galimybė. Programinės įrangos, suteikiančios tiesioginio ryšio (P2P) nenaudojant centrinio serverio galimybę, kūrėjai privalės taip pertvarkyti savo paslaugas, kad jos užtikrintų „pasiklausymo“ funkciją.

Tačiau net ir tokiu atveju, pasak dienraščio, sunku įsivaizduoti tokio įstatymo taikymo pasekmes. Pavyzdžiui, ką daryti su interneto ryšio privatumą saugančiomis užsienio bendrovėmis, nevykdančiomis veiklos JAV, arba su nemokamas programas kuriančiais ir platinančiais programuotojais, sakoma pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (24)