Nauja priklausomybės rūšis – priklausomybė nuo naujienų?  (7)

Naujausiais Jungtinių Amerikos valstijų visuomenės tyrimais ir apklausomis, atliktomis Pew tyrimų centro (The Pew Research Center for the People & the Press) amerikiečiai vis daugiau ir daugiau laiko praleidžia skaitydami ir sekdami naujienas. Informacijos gausa ir lengvas pasiekiamumas lėmė tai, kad naujienų paklausa Amerikoje, lyginant su paraeitu dešimtmečiu smarkiai išaugo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tradicinės informavimo priemonės Amerikoje nebėra tokios paklausios: 34 % respondentų teigė naujienas gaunantys iš radio programų, dar labiau nukentėjo spauda – tik 31 % apklaustųjų teigė skaitantys laikraščius. Visgi amerikiečiai laikraščių neatsisakė, auganti tinklaraščių pramonė pastūmėjo lankytojus į virtualią laikraščių skaitymo erdvę – net 44 % apklausos dalyvių teigė naujienas gaunantys internetu ar mobiliojo ryšio telefonu.

Stabiliausiai ir mažiausiai pagal reitingus kintanti masinės komunikacijos priemonė Jungtinėse valstijose yra televizija. Televizija turi kelias funkcijas : ji ne tik informuoja, bet ir suteikia pramogų, sudomina, pradžiugina, matyt, dėl to dauguma amerikiečių teigė, jog stebėdami naujienas vidutiniškai net 32 minutes per dieną praleidžia prie televizoriaus ekrano. Lyginant su dešimčia minučių, per kurias jie skaito laikraščius, tai atrodo pribloškiantis rezultatas.

Amerikietis Aleksas Šelmanas (Alex Shalman) teigia pats savo kailiu patyręs bei įveikęs „naujienų priklausomybę“ ir net dalina patarimus, kaip tai padaryti per 30 dienų. Jis sako, kad priklausomybė nuo naujienų ypač trukdo eilinio žmogaus asmenybės formavimuisi, o milžiniškas negatyvių įvykių srautas, nušviečiamas spaudoje, gali privesrti asmenį pulti į depresiją : „Naujienos įskiepija žmonėms neigiamą pasaulio vaizdą. Nenuostabu, kad tradicinė žiniasklaida praranda savo auditorijos dalį.“

Kiekvienais metais naujienų paklausa didėja ne tik Amerikoje, bet ir visam pasaulyje. Tos pačios kompanijos 2002 metais atlikto tyrimo rezultatai kardinaliai skiriasi : tuomet tik 55% JAV gyventojų teigė žiūrintis naujienas per televiziją, 2006 metais tik 23 % apklaustų ieškojo naujienų internete. Žmonės pradeda vis labiau bijoti gyvenimo informaciniame vakume. Tai puikiai isliustruoja pastarojo tyrimo rodmenys, jog 2010 metais vidutiniškai per vieną dieną eilinis Amerikos gyventojas net 70 minučių praleidžia sekdamas naujienas įvairiose informavimo priemonėse bei šaltiniuose. Taigi, panašu, kad visuomenėje atsiranda nauja priklausomybės forma.

Birutė Davidonytė, „Universiteto žurnalistas“

Paruošta pagal „The Pew Research Center for the People & the Press“ medžiagą ir Alexo Shalmano tinklaraštį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: bernardinai.lt
bernardinai.lt
Autoriai: Birutė Davidonytė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)