Robotai iš amerikiečių "vagia" darbo vietas, teigia JAV ekonomistai  (20)

Pamirškite recesiją, imigraciją ar emigraciją ir paskolų industrijos griūtį - amerikiečiai dėl darbų stygiaus jau pradeda kaltinti robotus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokią išvadą padarė ekonomistai, tiriantys įdarbinimo statistiką ir didėjančią darbo vietų poliarizaciją - didėjančią atskirtį tarp užmokesčio už žemos ir aukštos kvalifikacijos reikalaujančius darbus. JAV gamybos pramonė vis dar išlieka stipri. Tiesa, skirtumas tik tas, kad dabar čia dirba ne žmonės, o robotai. Kai kurie specialistai baiminasi, jog jei bus einama vis didesnio įvairių sričių (pramonės, medicinos ir pan.) automatizavimo linkme, gali nukentėti žemesnio lygio išsilavinimą turintys asmenys.

Masačūsetso technologijų instituto (MIT) mokslininkas Deividas Autor (David Autor) šį pavasarį atliko tyrimą, kurio metu paaiškėjo, jog robotizavimas labiausiai "gresia" pasikartojantiems mechaninio pobūdžio darbams. "Vidurinioji klasė nyksta, kadangi technologijos pažanga mažina šių žmonių įgūdžių poreikį", aiškina internetinis portalas "Good is".

Mokslininko tyrimas buvo atliktas bendradarbiaujant su Deividu Dornu (David Dorn) iš Madrido Monetarinių ir Finansinių tyrimų centro. Jie įvairias darbuotojų atliekamas užduotis suskirstė į rutinines ir ne rutinines ir pagal tai reitingavo įvairias specialybes. Paaiškėjo, jog sekretorių, banko tarnautojų ir kitų tarnautojų darbas yra lengviausiai automatizuojamas, todėl darbo vietos netekimo tikimybė taip pat yra didžiausia. 

Birželį analogišką studiją atliko Europos mokslininkai, kurie nustatė, jog darbų poliarizaciją skatina ir spartėjantis įvairiausių IT sistemų diegimas. Įvairios įmonės IT reikmėms skiria vis daugiau lėšų, todėl sparčiai auga aukštos kvalifikacijos darbuotojų poreikis; tuo tarpu mažesnės kvalifikacijos darbuotojų paklausa mažėja itin sparčiai. Daugelis šios srities analitikų kaip pavyzdį pateikia robotą PR2, kuris sugeba lankstyti skalbinius, atnešti gėrimų iš šaldytuvo ir atlieka kitokius elementarius mechaninius darbus. Keliama mintis, jog tokių buitinių robotų "armija" visiškai eliminuotų kai kurių sričių žemos kvalifikacijos darbuotojų poreikį.

Žinoma, tai tikriausiai įvyks dar negreitai, kadangi kol kas sparčiausiai automatizuojama tik gamybos pramonė. Be to, recesija neigiamai atsiliepė ir robotams - 2010 metai pramoniniams robotams buvo sunkiausi nuo pat devintojo praėjusio amžiaus dešimtmečio, teigia "Fiscal Times". Plius, robotai bent kol kas negali gaminti ir remontuoti patys savęs. Bet kuriuo atveju, tikėkimės, jog ateityje "po Saule" bus vietos ir robotams, ir žmonėms - tereikia nepamiršti, jog ateitį kuriame patys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (20)