Dainuoti "išmokyta" robotė jau gali ir šokti scenoje (Video)  (20)

Japonija ir toliau stebina pasaulį naujais robototechnikos pasiekimais. Kadangi pramoninių ar pagalbinių buitinių robotų konstravimu užsiima daugybė kompanijų, moksliniai institutai vis didesnį dėmesį sukoncentruoja į robotų-humanoidų projektavimą bei su tuo susijusius iššūkius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sekmadienį Tokijuje vykusioje parodoje pristatytas patobulintas „Divabot“ vardu pavadintas robotas HRP-4C, iš išorės primenantis jauną merginą. Apie šio tipo robotą-merginą mes jau neseniai rašėme - tuomet buvo demonstruojami roboto dainavimo įgūdžiai. Dabar gi paaiškėjo, jog inžinieriai „Divabot“ išmokė ne tik dainuoti, bet ir šokti schenoje su kitomis atlikėjomis.

Grandiozinį pristatymą surengė Japonijos Nacionalinis pažangiojo pramoninio mokslo ir technologijos institutas – didžiausia šalies viešoji tyrimų organizacija su apytikriai 3200 darbuotojų.

Instituto atstovai teigia sukūrę programinę įrangą, kuri leidžia bet kam, neturinčiam robotikos žinių, suprogramuoti „Divabot“ judesius. Jie aprengė HRP-4C robotę geltona suknele ir kartu su pritariančių muzikantų grupe irodė, jog ji tikrai moka ne tik dainuoti, bet ir šokti.

„Su šia programa tikimės, kad robotai galės vaidinti, dainuoti ir net vaikščioti ant podiumo per madų pristatymus. Su šia technologija norime sukurti naują turinio pramonę,“ – teigė instituto darbuotojas Shinichiro Nakazawa.

Jo kolega Masataka Goto pridūrė: „Šis robotas iš esmės naudoja dvi technologijas. Viena jų - „Yamaha Vocaloid“ - skirta dainavimui arba tiksliau - tiesioginiam garsų sintezavimui, kita -„Vocawatcher“ - tikroviškų veido judesių atkartojimui“.

Mokslininkai kaip modelį panaudojo tikrą dainininkę, kuriai atliekant tipišką japonų popmuzikos dainą buvo įrašomas kiekvienas jos judesys. Judesio įrašai buvo suregistruoti HRP-4C sistemoje, o po to robotas galėjo atkartoti kiekvieną dainininkės judesį.

Tyrėjų komandos pastangų dėka robotas netgi gali imituoti tikrą kvėpavimą leisdamas tikrus žmogaus kvėpavimo garsus.

Priminsime, jog HRP-4 sistemos pagrindu yra sukurta ir daugiau robotų humanoidų - pavyzdžiui, juodadarbis robotas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (20)