Į Lietuvą ateina nauja reketo rūšis: susimokėkite, arba užblokuosime jūsų tinklalapį  (13)

Susimokėkite 3000 eurų, arba palaušime jūsų tinklalapio darbą. Tokios grasinančios žinutės sulaukęs tinklalapio geraspoilsis.lt savininkas netruko tuo įsitikinti - po savaitės svetainė buvo užblokuota ir neaišku, kada vėl pradės veikti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Keisto laiško tinklalapis sulaukė spalio 26 d. Jame perspėta, kad, atsisakius bendradarbiauti, portalas gali būti palaužtas neribotam laikui.

„To pasekmės daugiau nei tragiškos. Dėl tinklalapio nepasiekiamumo stebėsite kasdien vis augančius nuostolius, o ką jau kalbėti apie reputacijos, pasitikėjimo jumis, klientų praradimą. Bus tikrai nepakeliamai sunku visa tai stebėti“, - perspėta laiške.

Pasiūlytas vienintelis pasirinkimas – „3000 eurų investicija į savo verslo ateitį“. Esą ši suma niekingai maža lyginant su tuo, ko galima netekti. Perspėjama, kad bet kokie bandymai priešintis ar bandyti bendrauti su įvairiomis institucijomis bus nesėkmingi, o to finansinės pasekmės tik sunkesnės. Pasak tinklalapio savininko Oresto Vovk, antradienį svetainė buvo atakuota iš įvairių užsienio šalių serverių ir užblokuota. Ji neveikia iki šiol.

„Apie tai perspėjome hostingo kompaniją „Interneto vizija“, paprašiau, kad nuo to mus saugotų. Mes į laišką net nežiūrėjome rimtai, manėme, tokios atakos įprastas dalykas ir jas pavyks atremti“, - DELFI kalbėjo O. Vovk. Tačiau kreipimasis į hostingo - bendrovę nuo užblokavimo neapsaugojo.

„Patiriame nuostolius. Negaunu jokios informacijos apie tai, kada atsigausime. Net nežinau, iš ko tokią informaciją galėčiau gauti. „Interneto vizija“ siūlo pralaukti, kol baigsis ataka, o ji juk gali baigtis, gali ir nesibaigti“, - teigė O. Vovk.

Pataria įsigyti atskirą serverį

Įmonės „Interneto vizija” direktorius Arvydas Štrausas aiškino, kad panašių atakų įvykdoma kiekvieną dieną, tačiau dažniausiai jas pavyksta nutraukti kol to nepastebi nei lankytojai, nei svetainės savininkas.

A.Štrauso teigimu, geraspoilsis.lt svetainė talpinama bendrame serveryje. Pabandžius atlikti blokavimo veiksmus, tuo ėmė skųstis kiti serverio naudotojai. Pašnekovas aiškina, kad didesni portalai investuoja į svetainės techninį palaikymą ir tai padeda atlaikyti užklausų srautą.

„Šiuo atveju svetainė buvo talpinama bendrame serveryje. Tai – pats paprasčiausias svetainės talpinimo variantas. Kad prieš tokias atakas būtų įmanoma atsilaikyti, mažų mažiausiai būtinas atskiras serveris su atskiru interneto kanalu”, - kalbėjo įmonės direktorius.

Pasak A. Štrauso, nuo antradienio atakuojamos daugelio kelionių agentūrų svetainės – kadangi nemažai jų talpinama atskiruose serveriuose, sėkmingai pavyko atakas užblokuoti. Svetainei geraspoilsis.lt A. Štrausas siūlo arba palaukti – paprastai atakos trunka kelias dienas – arba ateityje investuoti į didesnį resursų kiekį.

Patarimas – kreiptis į policiją ar RRT

Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) informacijos apie šį konkretų atvejį nėra gavusi.

Esant grasinimams, šantažui ir panašiai nusikalstamai veiklai RTT pataria kreiptis į policiją. Jei įtariama, kad subjektų atžvilgiu gali būti vykdomos arba jau vykdomos kibernetines atakos, reikėtų kreiptis į RRT padalinį CERT www.cert.lt. Pasak RRT, šis padalinys yra pasirengęs imtis visų reikalingų veiksmų, susijusių su incidentais internetinėje erdvėje, kai tik gaus tokią informaciją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Mindaugas Jackevičius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (13)