Symbian nemiršta: Europos Komisija skiria 11 milijonų platformos plėtrai  (11)

Oficialiame savo tinklaraštyje „Symbian Foundation“ pranešė, kad sulaukė paramos iš Europos Sąjungos Jungtinės Technologinės Iniciatyvos bendrovės ARTEMIS bei finansinės injekcijos iš Europos Komisijos. Platformos plėtrai pastaroji institucija skyrė net 11 milijonų eurų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Symbian“ mobiliesiems įrenginiams skirta operacinė sistema buvo paskelbta kaip „unikali ir gyvybiškai svarbi Europai orientuotos mobilios programinės įrangos vystyme“. Dėl šios priežasties „Symbian Foundation“ organizacijos pagrindu buvo sukurtas naujas konsorciumas atsakingas už tolimesnį platformos kūrimą ir plėtojimą – „Symbeose“. Šis akronimas šifruojasi kaip „Symbian – Europos Įterptinė Operacinė Sistema (angl. „Symbian – the Embedded Operating System for Europe“).

„Symbeose“ konsorciumą šiuo metu sudaro 24 organizacijos iš 8 Europos valstybių. Į jų sąrašą įeina elektronikos komponentų bei mobiliųjų įrenginių gamintojai, paslaugų tiekėjai, namų elektronikos kompanijos, mobiliojo ryšio operatoriai, programinės įrangos kūrėjai, įvairių sričių mokslininkai, universitetai ir mokslinių tyrimų institutai.

Tinklaraščio pranešime teigiama, kad kartu su kitomis konsorciumo narių investicijomis kapitalas kitos kartos „Symbian“ technologijų kūrimui iš viso siekia jau 22 milijonus eurų (arba apie 31 milijoną JAV dolerių). Šios investicijos turėtų pakelti į naują lygį „Symbian“ platformą ir taip suteikti ne tik naujų galimybių jos vartotojams, bet ir tarptautiniams „Symbian“ partneriams.

„Symbeose“ taip pat pateikė ir keletą idėjų, kurios bus įgyvendintos efektyviai išnaudojant turimas lėšas. Kaip teigiama pranešime, ateitį „Symbian“ sieja su programinio pagrindo tobulinimu, kuris leistų sukurti visiškai naujus įrenginius naudojančius šią operacinę sistemą. Plėtros eigoje taip pat bus koncentruojamasi į debesų kompiuteriją, naujų asimetrinio daugiaprocesinio apdorojimo technologijų pritaikymą kelių branduolių sistemose, visiškai naujų įterptinių (angl. „Embedded“) įrenginių bei platformų kūrimą „Symbian“ pagrindu.

Tokio masto Europos Komisijos investicijos paskatinusios perorganizuoti „Symbian“ plėtra užsiimančia organizaciją bei pakeisti vystymo kryptį tik įrodo, kad ši, pastaruoju metu lyderio pozicijas tarptautinėje rinkoje praradusi mobilioji platforma, ne tik nemerdi, tačiau uri rimtų ketinimų atgauti prarastą populiarumą bei technologinį pažangumą bent jau Europos regione.

Ateityje visi Symbian įrenginiai palaikys NFC technologiją

Bw to, „Symbian“ sistema palaikys ir naujas duomenų perdavimo technologijas. Korporacijos „Nokia Oyj“, plačiau žinomos tiesiog „Nokia“ vardu, vyresnysis viceprezidentas Džou Harlovas (Jo Harlow) viename savo interviu verslo informacijos portalui Bloomberg.com teigė, kad ateityje pasirodysiantys ir „Symbian“ operacinės sistemos pagrindu veiksiantys išmanieji telefonai naudos NFC technologiją. Šiuo metu šis bevielio duomenų perdavimo standartas yra įgyvendintas kol kas tik viename „Symbian“ OS turinčiame telefono modelyje – tai „Nokia C7“.

NFC (angl. „Near Field Communications“) – tai žemo dažnio radijo bangas naudojanti bevielio duomenų perdavimo technologija panaši į „Bluetooth“, tačiau veikianti itin trumpais atstumais (iki 20 cm) ir pasižyminti greitu sujungimo laiku (siekia apie dešimtąją sekundės dalį). Itin mažomis energijos sąnaudomis (iki 15 mA) bei palyginti didele duomenų perdavimo sparta pasižymintis (424 kbit/s) duomenų perdavimo standartas turi plačias praktinio pritaikymo galimybes. Pavyzdžiui, vienu savo telefono mostelėjimu jūs galite užsimokėti už automobilio stovėjimą ar gauti daugiau informacijos apie parduotuvėje pasirinktą produktą.

Nors technologija nėra nauja, ji tik pastaruoju metu pradėjo komercializuotis dėl tokių korporacijų kaip „Nokia“, „Visa“ ar banko „Bank of America“ dėmesio. Pastarosios dvi pelno siekiančios organizacijos, jau nuo šių metų rugsėjo testuoja NFC technologijos pritaikymo galimybę kasdieniams mokesčiams atlikti. Šių bandymų metu neatskleistam kiekiui žmonių buvo suteikti NFC lustai susieti su sąskaitomis banke, kuriuos jie galėjo prisijunkti prie savo išmaniųjų telefonų, o su pastaraisiais atlikti mokėjimo operacijas parduotuvėse ar kitose vietose. Pati „Nokia“ iškėlė tikslą, jog visi jos išmanieji telefonai nuo 2011 metais turės NFC technologiją.

Pastaruoju metu nėra žinoma ar Lietuvoje verslo veiklą vykdančios bendrovės, jau nekalbant apie bankus planuoja bent jau svarstyti apie šios technologijos pritaikymo galimybes ir tai visiškai suprantama dėl mažo šios technologijos paplitimo. Vis dėlto daugelis entuziastų tikisi, kad šis naujas standartas taps populiarus ir itin palengvins gyvenimą. Skeptikai tuo tarpu nuogąstauja dėl technologijos saugumo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MobiNews.lt
MobiNews.lt
Autoriai: Ugnius Babinskas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)