Žalieji į teismą padavė Didžiąją Britaniją  (8)

„Greenpeace“ padavė ieškinį teismui, kuriame reikalauja, kad Didžioji Britanija nebegręžtų giliavandenių gręžinių Šetlando salų pakrantėse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žaliųjų grupelė padavė ieškinį teismui siekdami užkirsti kelią naujiems gręžiniams bent jau tol, kol „BP Deepwater Horizon“ avarija nebus iki galo išsiaiškinta.

Šį rudenį šalyje buvo išduota per 20 licencijų naujiems giliavandeniams gręžiniams, visiškai nepaisant , kas atsitiko Meksikos įlankoje, kur žuvo 11 žmonių ir į jūrą išsiliejo daugybė naftos.

„Greenpeace“ teisininkai žada ginčytis, kad gręžiniai numatyti per arti jautrių ir svarbių gamtos teritorijų, kurios yra saugomų rūšių namai. Jie taip pat tikina, kad valdžia netinkamai peržiūrėjo gamtosaugos įstatymus po Meksikos įlankos avarijos.

Didžiosios Britanijos Vyriausybė sako girdėjusi apie tokius „Greenpeace“ veiksmus, tačiau kol kas negavusi jokių raštiškų įrodymų ar kvietimų į teismą.

„Greenpeace“ vykdantysis direktorius Johnas Sauvenas sako: „Valdžia dalina naftos gręžinių licencijas į kairę, į dešinė ir tiesiai, lyg „Deepwater Horizon“ tragedijos nė nebūtų buvę. Jie privalo sustoti. Naftos pramonės kompanijos gręžinius gręžia vis pavojingesnėse, rizikingesnėse Jungtinės Karalystės vandenyse, kur naftos išsiliejimas gali būti pražūtingas laukinei gamtai.“

Britų energetikos sekretorius Crisas Huhne prištarauja: „Aišku, kad mūsų saugumas ir aplinkosaugos įstatymai apsaugo gamtą.“

Didžioji Britanija padvigubino įmonių patikrinimus po „Deepwater Horizon“ avarijos, o Šiaurės jūros naftos pramonininkai subūrė savo grupę, stebinčią jų veiklą. Privačios kompanijos taip pat peržiūri savo darbo saugumą.

Danijos energetikos gigianto „Dong“, turinčio didžiausio giliavandenio gręžinio, netoli Šetlando salų, licenciją, vadovas Andersas Eldrupas teigia, kad nereikia nieko drausti. „Mes skrupulingai stebime savo darbą ir yra didelis skirtumas tarp tvarkos Amerikoje ir Šiaurės jūroje, kur viskas daug griežčiau. Mes perėjome procedūras dar kartą ir papildomai peržiūrime savo veiklą. Jaučiame, kad Norvegija ir Didžioji Britanija yra saugios“, – tvirtina jis.

Praėjusį mėnesį „Chevron“ pripažino, kad giliavandeniai gręžiniai prie Šetlando salų galėtų sukelti dar didesnę avariją nei BP nelaimė. JAV naftos gigantas tiki, kad blogiausiu atveju Šiaurės jūra gali būti užteršta 77 tūkst. barelių naftos per dieną – 25 proc. daugiau nei ištekėjo prie JAV krantų. Kompanija padvigubino savo nelaimės pasekmių prognozes nuo 25 tūkst. barelių per dieną po to, kai peržiūrėjo BP nelaimės duomenis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Pinigų karta
Pinigų karta
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)