Į Žemę iš kosmoso grįžta slaptasis JAV erdvėlaivis robotas  (0)

Penktadienį po pirmos kelionės į kosmosą į Žemę grįš paslaptingasis JAV karinis erdvėlaivis „X-37B“. Vandenbergo oro pajėgų bazės Kalifornijoje personalas ruošiasi žmogaus nepilotuojamo erdvėlaivio grįžimui, kuris išskrido į slaptą misiją kosmose balandžio mėnesį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tiksli nusileidimo diena ir laikas priklausys nuo techninių ir oro sąlygų, visgi tikėtinas (erdvėlaivio) nusileidimo laikas – nuo penktadienio (gruodžio 3 d.) iki pirmadienio (gruodžio 6 d.)“, – rašoma oro pajėgų pranešime spaudai.

Automatiškai valdomas erdvėlaivis „X-37B“ buvo išskraidintas raketa „Atlas 5“ balandžio 22 d. Tada dėl sėkmingo erdvėlaivio paleidimo ypač sunerimę buvo rusai.

Ekspertai teigia, kad automatinis erdvėlaivis leisis panašiai, kaip ir daugkartinio naudojimo pilotuojami NASA „šatlai“. Sėkmingai įskriejęs į atmosferą, erdvėlaivis autopiloto režimu turėtų nusileisti Vandenbergo bazėje. Jei erdvėlaivis leisdamasis virš Ramiojo vandenyno nukryptų nuo kurso, gali būti įjungtas susinaikinimo mechanizmas.

Daugkartinio erdvėlaivio misijos tikslas ir kaina laikomi paslaptyje. Projektas buvo pradėtas statyti vieno iš NASA projektų lėšomis, tačiau 2004 m. projektas dėl lėšų stygiaus buvo sustabdytas. 2006 m. įšaldytas projektas buvo perduotas Gynybos tyrimų agentūrai DARPA ir Karinių oro pajėgų žinion. Sprendžiant iš erdvėlaivio judėjimo danguje, spėliojama, kad erdvėlaivis tikrina eksperimentinių žvalgomųjų orbitinių daviklių darbą prieš pradedant juos naudoti.

Daugkartinio naudojimo erdvėlaivį „X-37B“ pagamino kompanija „Boeing Phantom Works“. Jis taip pat žinomas Orbital Test Vehicle 1 pavadinimu. Erdvėlaivyje įtaisytas energiją generuojantis saulės baterijų rinkinys, „X-37B“ gali išbūti kosmose iki 270 dienų.

X-37B“ yra 9 metrų ilgio, sparnų ilgis – 4 metrai, aukštis – 3 metrai, svoris – apie 5 tūkst. kilogramų. Išsamesnės informacijos apie erdvėlaivį rasite anksčiau publikuotoje portalo naujienoje.

Antrasis nepilotuojamas erdvėlaivis X-37B, pavadinimu Orbital Test Vehicle 2, yra konstruojamas, o jo paleidimas numatomas 2011 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)