„Microsoft“ į IE9 naršyklę įdiegs naujas apsaugos priemones  (8)

Bendrovė „Microsoft“ pranešė ketinanti į būsimąją savo interneto naršyklę „Internet Explorer 9“ įdiegti naujas privatumo užtikrinimo priemones.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gruodžio 7 dieną „Microsoft“ pristatė naują naršyklės „Internet Explorer 9“ saugumo funkciją – apsaugą nuo sekimo (angl. tracking protection). Ši nauja naršyklės savybė bei galimybė sudaryti saugumo sąrašus (angl. tracking protection lists) užtikrins didesnį vartotojų saugumą nuo įvairių būdų sekti jų naršymą internete.

Ši privatumo apsaugos sistema, veikianti naudojant TPL (Tracking Protection List) sąrašus, praneš naršyklei, kokį trečiosios šalies teikiamą turinį reikia blokuoti, o kokį – ne. Manoma, kad tokius sąrašus sudarinės ir prižiūrės vartotojų privatumą ginančios bei su reklamos brukimu kovojančios organizacijos.

Naujoji sistema gali būti įdiegta jau pirmojoje IE9 RC versijoje, kurią „Microsoft“ planuoja išleisti kitų metų pradžioje. Šią funkciją reikės aktyvuoti patiems vartotojams.  „Tracking protection“ funkcija bus prieinama vartotojams „Internet Explorer 9“ išleidimo kandidatės (angl. release candidate) versijoje. Vartotojai taip pat galės sudaryti saugumo sąrašus, kurie leis peržiūrėti ir valdyti tinklalapių atliekamus vartotojų sekimo veiksmus. Šie sąrašai galės patvirtinti, kurie tinklalapiai yra saugus lankytis.

Kuomet vartotojai lankosi tinklalapyje, jo adresas matomas naršyklės adresų juostoje. Visgi daugelyje tinklalapių yra įterptas turinys ir iš kitų tinklalapių – pavyzdžiui, orų prognozės, akcijų kursai, reklamos, vaizdo filmai ir pan. Kuomet šis turinys yra užkraunamas iš trečiųjų šalių tinklalapio, standartinė informacija apie vartotoją –IP adresas, tinklalapio, kuriame lankomasi adresas – yra nusiunčiama tam tinklalapiui. Laikui bėgant, naudojantis „slapukais“ ar panašiomis technologijomis, trečiųjų šalių tinklalapiai gali pradėti rinkti informaciją apie vartotojo naršymo istoriją. „Internet Explorer 9“ nauja saugumo funkcija ir saugumo sąrašai leis vartotojams labiau apsisaugoti nuo sekimo ir patiems valdyti, kokiems trečiųjų šalių tinklalapiams jie norėtų teikti informaciją, o kuriems ne.

Vartotojui aktyvavus saugumo sąrašus, naršyklė blokuos arba suteiks priėjimą trečiųjų šalių kuriamam turiniui, kurio saugumas yra patikrintas. Saugumo sąrašus kurti ir skelbti galės bet kurie interneto naršytojai: fiziniai asmenys, vartotojų grupės, įmonės, reklamos kūrėjai, valstybinės įstaigos ir kt.

Aleksandro Golod, „Windows“ produktų grupės vadovo Baltijos šalims teigimu, nauja saugumo funkcija ir saugumo sąrašai suteiks progą interneto naršytojų bendruomenei dar kartą aptarti saugumo internete klausimą. „Naujoji funkcija garantuos didesnį tinklalapių veikimo skaidrumą ir suteiks galimybę iš karto reaguoti į gautą informaciją, pavyzdžiui, apie galimai žalingą turinį“,  - sakė A. Golod.

Pristatydama naują saugumo funkciją „Microsoft“ surengė diskusiją internete apie naršytojų privatumą ir atsakinėjo į klausimus. Pokalbio video įrašą galite pasižiūrėti čia, o diskusijos išrašą rasite šiame tinklalapyje. Daugiau informacijos apie „Tracking protection“ funkciją rasite „Internet Explorer“ kūrėjų tinklaraštyje. Čia taip pat galite pažiūrėti filmuką, kuris plačiau paaiškina naujos funkcijos veikimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)