D. Britanijoje ketinama įrengti maisto vamzdynų tinklą (Video)  (22)

Didžiojoje Britanijoje rengiamas projektas „Foodtubes“ („Maisto vamzdynai“), pagal kurį maisto produktai iš pardavimo taškų būtų specialiais vamzdynais transportuojami iki viešojo maitinimo įstaigų ar net privačių namų, informuoja D. Britanijos žiniasklaida.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maisto produktai būtų pristatomi lengvose maždaug dviejų metrų ilgio ir metro pločio kapsulėse. Kapsulės judėtų polietileno vamzdžiais, nutiestais po žeme. Jas varytų asinchroniniai elektriniai varikliai, išdėstyti palei bėgius, kurie ir maitintų juos. Buvo nuspręsta atsisakyti minties naudoti pneumatinį transportavimo būdą pasinaudojant oro slėgio pokyčiu dėl didelio krovinių svorio.

Prie šio projekto dirbanti mokslininkų, inžinierių ir transporto verslo atstovų grupė jau sukūrė eksperimentinę sistemą, kuriai įrengti reikia 15 mln. svarų sterlingų. Be to, pateiktas planas tokią sistemą išbandyti Londono Kroidono (Croydon) rajone.

Mokslininkų idėjų realizavimas iš viso kainuotų 400 mln. svarų sterlingų, tačiau investicijos atsipirktų per penkerius metus, teigia „Foodtubes“ projekto vadovas Noelis Hodsonas (Noel Hodson). Anot jo, tokio maisto produktų pristatymo būdo privalumai, palyginti su įprastiniais transportavimo būdais, yra akivaizdūs: maždaug 92 proc. degalų, kuriuos sunaudoja sunkvežimis, reikia jam pačiam judėti. Be to, didelę laiko dalį mašina važinėja tuščia. Kitą vertus, „Foodtubes“ reikalauja ne tik finansinių investicijų, bet ir tiesiog revoliucinės infrastruktūros sukūrimo.

Skelbiama, kad maisto vamzdynais jau susidomėjo keli prekybos tinklai bei Londono transporto tarnyba. Tačiau valdžia neskuba aktyviai dalyvauti šiame projekte.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Londono žinios
Londono žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (22)