Paviešintos „WikiLeaks“ bunkerio nuotraukos: „blogiečių guolis“ kaip iš filmų apie Jamesą Bondą (Video)  (21)

Pasaulio žiniasklaidoje pasirodė daugybė nuotraukų ir reportažų iš švedų centro „Pionen“, kuris priklauso tiekėjui „Bahnhof ISP“. Šis centras išsidėstęs požeminiame branduoliniame bunkeryje Stokholme ir jame prisiglaudė skandalingas tinklalapis „WikiLeaks“, kuris paviešino slaptus JAV valstybės departamento dokumentus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Pionen“, pastatytas 30 metrų gylyje po Stokholmo parku Vitebergu, Šaltojo karo metu buvo slėptuvė nuo atominės bombos. Bunkeris ir dabar gali atlaikyti net tiesioginį vandenilinės bombos smūgį. Už centro rezervinį elektros tiekimą atsakingi du dyzeliniai varikliai Maybach MTU – tokie patys, kaip NATO povandeniniuose laivuose, jų galingumas – 1,5 megavatų. Įėjimo durys – 40 centimetrų storio. Bunkeryje yra keturios didelės patalpos, kuriose įrengti serveriai. Jame daug dienos šviesos lempų, po kuriomis auga žaliuojantys augalai, trykšta dirbtiniai kriokliai, taip pat yra 2600 litrų talpos akvariumas, o konferencijos salės grindys padengtos mėnulio paviršių imituojančiomis medžiagomis. Bunkerio plotas – 1000 kvadratinių metrų. Laikraštis „The Daily Mail“ įkėlęs vaizdingą fotoreportažą iš centro, įsitikinęs, kad architektas ir dizaineriai buvo įkvėpti filmų apie Jamesą Bondą, kai kūrė jo dizainą. Toks pats interjeras supo blogietį Hugo Draxą iš filmo „Moonraker“, nufilmuoto 1979 metais. Pilnam vaizdeliui, juokauja laikraščio redakcija, trūksta tik pagrindinio blogiečio-blondino – Juliano Assange'o su baltu katinu ant rankų. Deja, čia nėra nei jo paties, nei jo komados - saugykloje hostinama tik pati „WikiLeaks“ svetainė.

„Bahnhof“ generalinio direktoriaus teigimu, „Pionen“ – labiausiai saugomas bunkeris visame pasaulyje, kuriam nėra baisios jokios atakos, netgi vandenilinės bombos sprogimas. Jo tarimu, šis bunkeris liks sveiku netgi tuo atveju, jei visos kitos pasaulio informacijos saugyklos bus sunaikintos. Bunkeris net apsaugotas nuo radioaktyvaus spinduliavimo.

„WikiLeaks“ ne vieną kartą keitė hostingo tiekėją. Pirmasis tiekėjas buvo kompanija „PRQ.se“, kuri ėmėsi neįprastos atsakomybės: tinklalapis negalėjo būti uždarytas teismo sprendimu. Vėliau skandalingas tinklalapis persikėlė į Amerikos centrą „Amazon“, tačiau jų bendradarbiavimas baigėsi, kai kompanija sustabdė „WikiLeaks“ tinklalapio aptarnavimą. „Amazon“ pareiškė, kad tinklalapio aptarnavimas buvo sustabdytas dėl naudojimusi hostingu taisyklių pažeidimo. Daugiau apie „WikiLeaks“ tinklapį ištikusias bėdas mes jau rašėme šiame straipsnyje.

Yra duomenų, kad „WikiLeaks“ komanda susideda iš šešių žmonių – daugiausia žurnalistų – ir dar nuo 100 iki 1000 žmonių, savanoriškai užsiimančių techniniais klausimais. Tai įvairūs matematikai ir programuotojai iš Europos, Australijos, Taivano ir Pietų Afrikos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(2)
(0)
(2)

Komentarai (21)