Kinai akumuliatorių gamyboje naudos kiaulių kaulus  (3)

Kinų išradėjai visada buvo kūrybingi. Naujausias netikėtas jų išradimas – ličio-sieros akumuliatoriams tinkantys elektrodai iš kiaulių kaulinio audinio. Idėjos autoriai tvirtina, kad tai – labai pigus ir pastovus vadinamosios akytosios anglies šaltinis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Elektromobiliams ir hibridinėms mašinoms naudojamų aukšto efektyvumo akumuliatorių elektrodai, pasirodo, gali būti gaminami iš kiaulių kaulinio audinio. Jo sudėties ir struktūros ypatumai leidžia išgauti akytąją anglį, kuri ženkliai prailgina akumuliatorių tarnavimo laiką.

Akumuliatorių efektyvumo ir veikimo laiko padidinimas yra vienas rimčiausių naujojo dešimtmečio iššūkių. Naudojantis elektrą vartojančiais mechanizmais, ypač automobiliais su elektros arba hibridiniais varikliais, galima sumažinti kenksmingų ir šiltnamio efektą sukeliančių medžiagų patekimą į atmosferą. Kartu tai paskatintų ir atsinaujinančių energijos šaltinių naudojimą, užuot toliau teršus gamtą deginant iškastinį kurą.

Tačiau akumuliatoriai skiriasi ir pagal pajėgumą, ir pagal veikimo laiką, ir pagal kitus svarbius parametrus.

Ličio jonų akumuliatoriai, naudojami praktiškai visuose moderniuose nešiojamuose elektronikos prietaisuose, yra gerokai efektyvesni nei tradiciniai nikelio ir hibridinių metalų akumuliatoriai. Bet pritaikyti juos elektromobiliams per daug sudėtinga: net ir idealiu atveju jų pajėgumas neviršys dviejų tūkstančių kilovatvalandžių, o to nepakanka automobilio darbui.

Ieškodami geresnių akumuliatorių alternatyvų kinų specialistai sukūrė elektrodą, paremtą kiaulės kauliniu audiniu, kurį galima pritaikyti ličio baterijoms. Pekino cheminių technologijų universiteto mokslininkas Yagin Huang su kolegomis atrado netikėtą akytosios anglies šaltinį – kiaulių kaulus. Tyrėjai kiaulių kaulinę medžiagą susmulkino į miltelius, o po to juos įkaitino iki 450ºC, kuomet milteliai ėmė anglėti. Tokio pavidalo anglį mokslininkai aktyvavo, pridėdami kalio hidroksido. Gautas mišinys vėl buvo kaitinamas.

Kaulai yra organinis junginys, sudarytas daugiausiai iš kolageno ir apatito kristalų (kaulo mineralų, kuriuos, savo ruožtu, sudaro kalcio junginiai). Šie kristalai yra plačiai pasklidę kolagene ir atlieka natūralios akytosios struktūros vaidmenį. Tolesnių bandymų metu mokslininkų grupė atrado, kad 850ºC temperatūroje apdorota anglis pasižymi didžiausiu paviršiaus plotu, ertmių kiekiu ir geriausiu laidumu. Šios savybės išliko anglį apdorojant temperatūroje nuo 850ºC iki 950ºC.

Akivaizdu, kad technologijų kūrėjai ieško įvairiausių būdų padidinti akumuliatorių galią. Neseniai publikavome rašinį apie japonų koncerno „Toyota“ planus kurti magnio akumuliatorius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)