"Microsoft": norėtume, kad "Intel" pradėtų gaminti 16 branduolių "Atom" mikroprocesorius  (4)

"Microsoft" atstovai netiesiogiai skatina "Intel", kad ši kuo greičiau baigtų kurti ir pradėtų gaminti 16 branduolių turinčio ir efektyviai energiją naudojančio "Atom" procesoriaus modelį. Esminis tokio siekio motyvas - sumažinti šiuolaikinių serverių energijos sąnaudas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokio skubėjimo priežastis yra paprasta ir ganėtinai logiška - panaudoti naujuosius procesorius, siekiant sumažinti didžiuliuose duomenų centruose veikiančių serverių energijos sąnaudas. Toks ekonominis motyvas ypač pasiteisintų, mažinant "Bing", "Hotmail" ir "Windows Live Messenger" teikiamoms paslaugoms užtikrinti naudojamos aparatūros poreikį elektrai ir aušinimui.

Silicio Slėnyje įvykusios konferencijos "The Linley Group Data Center Conference" metu "Microsoft" inžinierius Dileep Bhandarkar savo oficialioje kalboje užsiminė, jog rinkoje egzistuoja "didžiulė galimybė" padidinti energijos sąnaudų efektyvumą, diegiant itin efektyvius procesorius, tokius kaip "Intel Atom", "AMD Bobcat" arba "VIA Nano".

Dabartiniu metu serveriuose naudojami "Intel" procesoriai - tokie kaip "Xeon" - veikia palyginti dideliu taktiniu dažniu, naudoja daug elektros, jiems aušinti reikalingos aktyvaus aušinimo sistemos, todėl eksploatacijai užtikrinti reikalingos sąnaudos išauga labai apčiuopiamai. "Microsoft" atstovų vertinimais, "Xeon" procesorius pakeitus 16 branduolių "Atom" procesoriais, būtų įmanoma užtikrinti tą patį našumą, tačiau energijos sąnaudos būtų gerokai mažesnės. Jei serveriuose pavyktų įdiegti taip vadinamą "System-on-chip" principą (kai viename luste integruojamos kelios kompiuterio posistemės, pavyzdžiui, belaidžio ryšio ir vaizdo), energetinis efektyvumas būtų dar didesnis.

"Kai pažvelgiate į šiuos mažyčius branduolius, supranti, jog norėdamas padidinti sistemos darbo efektyvumą turi pamiršti apie duomenų perdavimo tiltus ir tinklo valdiklius. Iš esmės, tiek branduoliai, tiek pagrindinės posistemės turėtų būti integruojamos į vieną visumą", - aiškina D. Bhandarkar. Jis taip pat tikisi, jog "Intel" galiausiai suvoks, jog vienas jos konkurentų kompanija ARM aktyviai veržiasi į serverių rinkos segmentą, kur savo pozicijas bandys užsitikrinti būtent efektyviai energiją vartojančiais gaminiais. Specialistas taip pat priduria, jog "Intel" teks pasikliauti "Atom" architektūra, jei ši kompanija norės laimėti kovą su ARM vienam galios vatui tenkančio našumo požiūriu.

Atsižvelgiant į tokius teiginius, yra galimybė, jog serveriai jau netolimoje ateityje bus komplektuojami su ARM procesoriais. Tiesa, šiai konkuruojančiai architektūrai dar teks įveikti kelias rimtas kliūtis, kol pasieks 'x86' procesorių architektūros našumo lygį. "Patobulinimai, susiję su mikroprocesoriaus komandų rinkinio modifikavimais, vyksta itin skausmingai. Kaip taisyklė, tam būtinas mažiausiai dvigubas efektyvumo prieaugis kainos ir našumo požiūriu. Kai kurie teigia, jog toks prieaugis turėtų būti penkeriopas, tačiau realiai užtenka dvigubo, kad tai bent apsimokėtų. Nežiūrint į tai, ARM yra potenciali ir įdomi alternatyva, ir jei jie paskatins "Intel" ir AMD kurti efektyvesnius x86 sprendimus, aš būsiu visiškai patenkintas", sako D. Bhandarkar. Kol kas "Intel" oficialiai nėra paskelbusi jokių planų "Atom" lustus pritaikyti serveriams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: