JAV kavinės ėmė aptarnauti robotus (Video)  (8)

Bendrovei „Anybots" pradėjus pardavinėti pirmuosius internetu valdomus ir savo šeimininkams fiziškai atstovaujančius robotus, kai kurios Kalifornijos kavinės jau sulaukė neįprastų klientų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Priminsime, jog pirmą kartą apie „Anybots" robotus mes rašėme 2009 metų pabaigoje. Jau tuomet juos pristačiusi to paties vardo kompanija Anybots“ žadėjo, kad nuo 2010 metų šie gaminiai darbo vietoje galės fiziškai atstovauti namuose likusiems ar į kelionę išvykusiems darbuotojams. Nors tai buvo panašu į reklaminį šūkį, tačiau panašu, jog pamažu einama link naujos tradicijos.

Vienas iš naujųjų „Anybots" robotų jau užsuko į kavinę Mountain View mieste nusipirkti paplotėlių, praneša „Popsci.com“. „Anybots„ robotai judėjimui naudoja „Segway“ riedžio važiuoklę, aplinkoje orientuojasi naudodami dvi vaizdo kameras bei mikrofonus, transliuojančius vaizdą bei garsą robotą valdančiam žmogui, o bendrauja garsiakalbiu perduodami jo sakomus žodžius. Kad pašnekovas matytų roboto atstovaujamą žmogų, „Anybots" galvoje įrengtas nedidelis ekranas, kuriame galima pamatyti roboto šeimininką.

Jis gali nuotoliniu būdu valdyti roboto judėjimą ir bendrauti su kitais žmonėmis realiuoju laiku. Taigi, „Anybots" robotui visai nesunku užeiti į kavinę ir nupirkti savo šeimininkui jo mėgiamų paplotėlių. Atsiskaityti jis gali šeimininko įdėta mokėjimo kortele, o pirkinius galima sudėti į roboto atsineštą maišelį.

„Anybots„ robotai nėra skirti apsipirkinėjimui, bet jau kol kas. Jie neturi rankų, nes jų paskirtis visai kita – būti savo šeimininko akimis ir ausimis tose vietose, kur jis pats negali ar nenori būti fiziškai. Pavyzdžiui, pasitelkęs tokį robotą įmonės vadovas, būdamas komandiruotėje už šimtų ar tūkstančių kilometrų nuo savo darbo, gali „vaikščioti“ po savo įmonės biurą, stebėti, kaip vykdomos užduotys, realiuoju laiku bendrauti su darbuotojais.

Robotuose įrengti ekranai gali rodyti bendradarbiams iš namų dirbančio kolegos vaizdo kameros perduodamą vaizdą, o garsiakalbiai leidžia jam „kalbėti“. Savo ruožtu roboto atstovaujamas žmogus mato roboto vaizdo kameros transliacijas, mikrofonai gaudo kolegų žodžius. Po biurą važinėjantis robotas gali priartėti prie atskirų darbuotojų, dirstelėti į jų kompiuterio ekraną, lazerine rodykle parodyti reikiamus objektus ir aptarti iškilusias problemas.

Ryšys su tokiu robotu palaikomas per vietinį bevielį tinklą ar 3G mobiliojo ryšio tinklą.

„Anybots" sukurto „QA“ roboto modelis turi dvi spalvinio vaizdo 5 megapikselių vaizdo kameras su apšvietimo galimybe, tad „matyti“ bus galima ir visiškoje tamsoje. 640x480 taškų vaizdas transliuojamas 20 kadrų per sekundę sparta, o rodomas 18 cm įstrižainės roboto ekrane, esančiame ant krūtinės. Navigacijai naudojamas LIDAR (LIght Detection And Ranging) įrenginys, veikiantis 5 metrų spinduliu. Robotas gali judėti iki 10 km/h greičiu, jo aukštis – 152 cm stovint arba 61 cm susilenkus, svoris – 14 kg. „QA“ valdymo programinė įranga suderinama ir su IBM PC, ir su „Mac“ tipo kompiuteriais.

Pasak „Anybots“ atstovų, tokie robotai pirmiausia skiriami tiems vadovams ir specialistams, kurie dėl gamybos ar kitokių veiklos ypatumų turi asmeniškai tikrinti technologinius procesus, prižiūrėti, kaip laikomasi gamybos reikalavimų. Manoma, kad galimybe „atsiųsti“ į įmonės cechą ar kitą vietą, kur vyksta gamybos procesas, savo „akis ir ausis“ mielai pasinaudos bendrovių vadovai, neturintys laiko ar galimybių asmeniškai atvykti į vietą. Be to, naujųjų robotų kaina – nuo 10 000 iki 15 000 JAV dolerių – taip pat bus prieinama ne kiekvienam biuro darbuotojui, norinčiam, kad jį darbe atstovautų elektroninis „alter ego“. Vis dėlto neverta abejoti, kad, pradėjus masinę tokių įrenginių gamybą, jie ilgainiui atpigs taip, kad biuruose besisukiojantys robotai jau nieko nebestebins.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: