Nokia ir Microsoft bendrovės pradeda bendradarbiavimą  (14)

Keletą savaičių trukusioje diskusijoje apie krentantį „Nokia“ kompanijos pelną bei galimą naujos operacinės sistemos integraciją mobiliuosiuose telefonuose pagaliau padėtas taškas. „Nokia“ bei „Microsoft“ pradeda glaudų bendradarbiavimą mobiliųjų platformų rinkoje, kas reiškia, kad nuo šiol „Nokia“ savo išmaniuosiuose telefonuose kaip pagrindinę operacinę sistemą naudos pamažu populiarėjančią „Windows Phone 7“ platformą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dirbdamos kartu šios dvi pasaulinio dydžio kompanijos tikisi sudaryti dar didesnę konkurenciją tokiems gigantams kaip „Google“ ar „Apple“. „Nokia“ iš karto suskubo pranešti, kad artėjančioje „Mobile World Congress“ parodoje išmaniųjų telefonų su „Windows Phone 7“ operacine sistema neišvysime, nes tiesiog tai būtų nerealu, atsižvelgiant, kad bendradarbiavimas pradėtas visai neseniai.

Kompanijų glaudų bendradarbiavimą atspindi ir kiti svarbūs aspektai. Nuo šio „Microsoft“ plėtojama „Bing“ paieškos sistemos bus integruojama visuose „Nokia“ mobiliuosiuose telefonuose, o „Nokia Maps“ taps pagrindiniu „Microsoft“ žemėlapių servisu. Be to, įvairus „Nokia“ turinys bei programų parduotuvė bus integruojama į „Microsoft Marketplace“. Toks daugumos paslaugų apjungimas reiškia neatsiejamą bendradarbiavimą ir norą tapti pirmaujančiomis ir nepavejamomis kompanijomis mobiliųjų telefonų rinkoje.

Vienas iš bendradarbiavimų išskirtinumų yra ir tai, kad „Nokia“ gali keisti ir modifikuoti „Windows Phone 7“ vartotojo sąsają, tačiau kompanija teigia, kad ji nėra pasiryžusi to daryti, kadangi nenori laužyti nusistovėjusių standartų ir sieks sukurti bendrumo ir stabilumo įvaizdį.

Žinoma, buvo aptartas ir klausimas, kodėl „Nokia“ nepasirinko naudoti populiariosios atvirojo kodo „Android“ operacinės sistemos. Be jokių išvedžiojimų buvo pasakyta, kad bendradarbiavimo su „Google“ buvo atsisakyta, todėl, kad tuomet „Nokia“ bendrovei būtų nepavykę išsiskirti iš minios ir vartotojams pasūlyti unikalios, abiejų kompanijų teikiamų paslaugų bei produktų apjungimu grįstos ekosistemos. Kita svarbi priežastis lėmusi sprendimą atsisakyti „Google“ operacinės sistemos naudojimo buvo ekonominė. Spaudos konferencijos metu Stefanas Elopas teigė, kad „Nokia“ pasirinkus „Android“ kaip pagrindinę operacinę sistemą būtų smarkiai nukritusi bendrovės akcijų vertė, o „Google“ atvirkščiai – pakilusi. Tokia partnerystė būtų naudinga tik vienai šaliai, o tai žinoma netenkintų „Nokia“.

Tikimasi, kad bendradarbiavimas su „Microsoft“ Suomijos telefonų gamintojui padės pakilti į naują kovą ir atgauti prarastas pozicijas išmaniųjų telefonų rinkoje. Bendradarbiavimas bus naudingas ir „Microsoft“, kuri kiek pavėlavusi pristatyti „Windows Phone 7“, šiuo metu tik pradeda įsitvirtinti mobiliųjų operacinių sistemų rinkoje, tačiau, kad procesas vyktų greičiau bei labiau užtikrintai reikia turėti gerą partnerį, kuris šiuo atveju ir bus „Nokia“.

Visgi, kol kas esamą situaciją galima vertinti dviprasmiškai, nes šiuo metu „Nokia“ akcijų kaina yra kritusi beveik 15%. Kol kas sunku pasakyti kas vyks toliau, tačiau tikėtina, kad situacija gali ir stabilizuotis, o tai sekti galima „Nasdaq QMX“ tinklalapyje.

Šis dviejų didelių kompanijų susivienijimas iš tikrųjų turėjo būti labai gerai apgalvotas žingsnis, todėl reikia tikėtis, kad partneriai nesuklydo pasirinkdami vienas kitą ir rezultatai džiugins ne tik „Nokia“ bei „Microsoft“, bet ir mus visus – paprastus vartotojus ir mobiliųjų technologijų entuziastus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MobiNews.lt
MobiNews.lt
Autoriai: Jonas Bunevičius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)