Holografinis „Skype“? Kodėl gi ne? (Video)  (5)

Arizonos universiteto mokslininkai pademonstravo holografinį ryšį, kuriuo perduodamas vaizdas buvo artimas realaus laiko transliacijai. Tai kol kas greičiausia holografinė telekonferencija, kuomet trimate holograma buvo atvaizduojamas iš kitos vietos perduodamas signalas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šio pasiekimo pagrindas – naujo tipo plastikas, kuriame vaizdą galima atnaujinti maždaug kas dvi sekundes. Tai, be abejo, gerokai per lėtai, kad būtų galima žiūrėti sporto varžybas, tačiau lyginant su poros metų senumo rezultatais, pažanga labai akivaizdi.

Holografinio vaizdo perdavimo technologijos jau egzistuoja, tačiau iki šiol jų progresą stabdė spartos stoka – pavyzdžiui, JAV kariškiai gali įrašyti holografinį teritorijos vaizdą, tačiau bet koks pasikeitimo atnaujinimas trunka tiek ilgai, kad praktiškai pasinaudoti šia technologija tampa sudėtinga.

Arizonos mokslininkai sukūrė greitesnį būdą holografinio vaizdo transliacijai dar 2008 metais, panaudojant specialaus plastiko ekraną, tačiau vis tiek kiekvieno kadro atnaujinimas trukdavo keturias minutes. Vis tik per du metus jiems pavyko šį laiką sutrumpinti iki dviejų sekundžių.

Vaizdas skirtingais kampais yra filmuojamas šešiolika kamerų, kurios siunčia video signalus į kompiuterį. Šis sukuria holografinius pikselius, vadinamus hogeliais (angl. k. – „hogels“). Į kitą kompiuterį persiųsti hogeliai vėl paverčiami optiniais signalais, kurie lazeriu projektuojami plastiko ekrane – panašiai, kaip ir video projektoriuje.

Lazerio spindulys sukelia plastiko cheminę reakciją, kuri trumpam pakeičia jo paviršiaus optines charakteristikas. Tuo pat metu jis apšviečiamas vienspalve šviesa, ir ekrane išryškėja vaizdas. Po to vaizdas ištrinamas ir parengiamas naujam kadrui, o šis ciklas trunka maždaug dvi sekundes.
Tiesa, tokia holograma, skirtingai nuo rodomų fantastiniuose filmuose, negali kyboti ore ar judėti.

Yra ir kitų nuolat tobulinamų holografijos technologijų, turinčių savo privalumų bei trūkumų, bet, tyrėjų nuomone, nėra jokio fundamentalaus fizikos dėsnio, kuris neleistų sukurti holografinio vaizdo realiame laike.

Kol holografinio vaizdo technologijos atkeliaus į namus, dar teks palaukti, tačiau, mokslininkų nuomone, holografinė televizija realybe taps jau po dešimtmečio.

LIVE IN 3-D from Science News on Vimeo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(1)
(1)
(0)

Komentarai (5)