Į Fukušimos atominę jėgainę nusiųstas specialus robotas  (31)

Su pavojingos būklės Fukušimos Dajiči atominės jėgainės reaktoriais kovojančių specialistų gretas sustiprino specialiai radioaktyvioje aplinkoje dirbti pritaikytas robotas „Monirobo“ („Monitoring Robot“ – „Stebėjimo robotas“).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis ypatingas robotas sukonstruotas specialiai darbui radiokatyvioje aplinkoje, kur radiacijos lygis žmonėms yra per aukštas. 1,5 metro ūgio „Monirobo“ rieda pora vikšrų ir kliūtims iš kelio pašalinti bei mėginiams rinkti turi specialią ranką. Plačioje roboto jutiklių gamoje – radiacijos matuoklis, trimačio vaizdo (3D) filmavimo sistema, temperatūros ir drėgmės matuokliai. Robotą galima valdyti maždaug 1 km atstumu. „Monirobo“ sveria 600 kg ir juda 2,4 km/h greičiu. Roboto korpusą nuo radiacijos dengia specialūs skydai – nuo radioaktyvios spinduliuotės būtina saugoti daugelį elektronikos sistemų, ypač filmavimo kameras.

Robotą Ekonomikos, prekybos ir pramonės ministerijos užsakymu po 1999 m. Tokaimuros branduolinėje jėgainėje įvykusio incidento (jo metu žuvo du darbuotojai) sukūrė Japonijos branduolinio saugumo technologijų centro specialistai.

Šiuo metu Fukušimos branduolinės jėgainės teritorijoje darbuojasi „Raudonasis Monirobo“. Yra dar ir „Geltonasis Monirobo“ – šis sukonstruotas rinkti dulkių pavyzdžius ir ieškoti lengvai užsiliepsnojančių dujų. Tikėtina, jog geltonasis pagalbininkas darbus pradės artimiausiomis dienomis.

Po incidento Tokaimuroje buvo sukurta ir daugiau specialių robotų, tačiau ne visi jie buvo priimti į tarnybą. Japonijos gelbėjimo robotų vyriausiasis ekspertas Satošis Tadokoro (Satoshi Tadokoro) viename iš interviu tvirtina, jog šių robotų paslaugų kadaise buvo atsisakyta dėl įsitikinimo, neva branduolinės jėgainės dirba saugiai.

Akivaizdu, kad radioaktyviomis medžiagomis užterštoje Fukušimos atominės elektrinės teritorijoje žmonių poreikį smarkiai sumažintų gausesnės robotų pajėgos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (31)