Iranas skelbia sensaciją apie skraidančios lėkštės sukūrimą (Video)  (6)

Irano naujienų agentūra „Fars News Service“, kurią britų „The Daily Mail“ pristato kaip griežtos linijos besilaikančią valstybinę Irano naujienų agentūra, prieš keletą dienų išplatino pranešimą, jog Irane sukurta skraidanti lėkštė, pavadinimu „Zohal“. Žvilgtelėjus į fotografiją, kuria ši naujiena iliustruojama, gali suimti arba siaubas, arba juokas. Tačiau kai kurie aviakonstrukcijų ekspertai šiuos (beje, nebe pirmus panašaus plauko technologiniams „stebuklams“) Irano naujienų agentūrų giedamus ditirambus laiko nebūtinai iš piršto laužtais. Bet apie viską iš eilės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors tikėtina, kad naujienos iliustracijai Irano naujienų agentūra „Fars News Service“ pasirinko epizodą iš kurio nors praėjusio šimtmečio viduryje susukto fantastinio siaubo filmo, fotografijos šaltinis pranešime nenurodomas. Pranešama tik tiek, kad skraidanti lėkštė buvo oficialiai pristatyta specialios ceremonijos metu.

Mįslingasis bepilotis erdvėlaivis pavadintas „Zohal“, kas persų kalba reiškia Saturną. Jo paskirtis – aviacinis fotografavimas. Pranešime spaudai teigiama, kad „Zohal“ gali sklęsti tiek uždaroje, tiek atviroje erdvėje.

Britų „The Daily Mail“ informuoja, jog Irano agentūra „Fars News Service“ yra griežtos linijos besilaikanti valstybinė agentūra, tačiau iš nuotraukos galima spręsti, kad ši iraniečių naujiena – absoliutus farsas (kuo, beje, kvepia ir naujienų agentūros pavadinimas – „Fars News Service“).

Pranešime spaudai tvirtinama, jog „skraidančiame aparate įdiegta autopiloto sistema, GPS navigacijos sistema ir dvi nepriklausomos fotografavimo sistemos, fiksuojančios aukščiausios kokybės HD 10 megapikselių raiškos fotokadrus. Be to, aparatas vienu metu gali siųsti kadrus ir juos fotografuoti“ (citatos pabaiga).

Tiesa, kitas informacijos šaltinis (Irano studentų naujienų agentūra – „Iranian Students News Agency“) publikuoja kvadrokopterio (helikopterio su keturiais rotoriais) fotografiją. Akivaizdu, kad šis yra „ginkluotas“ kažkokiu pagyvenusiu fotoaparato "Pentax" modeliu. Toje pačioje naujienoje tvirtinama, kad tai ir yra mįslingasis „Zohal“.

Tiesa, nuotraukos kilmė vėlgi neaiški. Ultralengvųjų skraidančių aparatų bendruomenę vienijantis šaltinis „SUAS News“ informuoja, jog nuotraukoje – „DraganFlyer X6“.

„Stipriai abejojame, ar kanadiečių bendrovė galėjo parduoti Iranui kvadrokopterio karkasą“ – pastebi „SUAS News“.

Galų gale, kas šioje istorijoje yra kas?

Labiausiai tikėtina tiesa paaiškėja portalo „IEEE Spectrum“ viename iš tinklaraščių. Čia pažymima, kad Iranas iš tiesų galėjo „Coandâ effect“ pavyzdžiu sukonstruoti skraidantį ultralengvąjį skraidymo aparatą, kuris iš tiesų panašus į skraidančią lėkštę. Lėkštės formos skraidančio aparato viršuje sumontuotas rotorius, kuris orą stumia žemyn ir tokiu būdu generuoja keliamąją jėgą.

Vaizdo siužetas apie „Coandâ effect“

Kad ir kokia būtų tikroji „Zohal“ išvaizda, tai – ne pirmas kartas, kuomet Iranas skelbia sukonstravęs abejotino tikslingumo konstrukciją, skirtą šalies gynybai ar šnipinėjimui. Praėjusį rudenį Iranas trimitavo apie skraidančių laivų „Bavar 2“ sukūrimą.

Be viso šito, Iranas pernai yra skelbęs apie keletą pasiekimų robotechnikos ir kitų technologijų srityje: 2010-aisiais islamo respublika į kosmosą buvo nuskraidinusi keletą vėžlių, be to, sukonstravo šokantį robotą humanoidą „Surena 2”. Tačiau su skraidančia lėkšte Iranas pranoko pats save – išties, naujiena skamba per daug neįtikėtinai, jog būtų tiesa. Ir vis tik tai – ne tarptautinės melagių dienos pokštas.

(1)
(0)
(1)

Komentarai (6)