Chirurginis robotas “Da Vinci” lanksto lėktuvėlį (Video)  (4)

Chirurgines prostatos operacijas atliekantis robotas „Da Vinci“ laisvalaikiu… praktikuoja origami meną ir lanksto lėktuvėlius. Popierinius, žinoma. Visai kaip skraidymo aparatus projektavęs ir piešęs, Renesanso laikais gyvenęs legendinis roboto bendrapavardis, vardu Leonardas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Chirurginė sistema „Da Vinci“ – bendrovės „Inuitive Surgical“ sistema, suprojektuota atlikinėti sudėtingas, tačiau minimaliai invazyvias chirurgines operacijas. Robotizuotą sistemą operacijos metu prie pulto valdo chirurgas. Medicininis aparatas vis dažniau naudojamas ne tik prostatos, bet ir širdies vožtuvų bei ginekologinių chirurginių operacijų metu.

Robotizuota sistema „Da Vinci“ turi keturias rankas. Trys iš jų skirtos manipuliavimui chirurginiais įrankiais (skalpeliu, žirklėmis, elektrinio prideginimo įrenginiu), o ketvirtoji aprūpinta endoskopine aukštos rezoliucijos vaizdo kamera, kuri chirurgui transliuoja stereoskopinį vaizdą. Chirurgas roboto siunčiamus trimačius vaizdus stebi pro du tam skirtus okuliarus, o roboto rankas valdo dviem kojų pedalais ir dviejomis pulto rankinėmis svirtimis. Sistema „Da Vinci“ vardu buvo pavadinta iš dalies todėl, kad Leonardas Da Vinčis (Leonardo da Vinci) buvo pirmasis žmogus, sugalvojęs robotą. Be to, garsiojo menininko darbai žymūs anatominiu tikslumu ir trimačio vaizdo detalėmis.

Šis robotas kainuoja apie 1,3 mln. JAV dolerių. Roboto atliekamos operacijos trunka ilgiau nei tradicinės „žmogiškosios“. Šios sistemos kritikai teigia, kad robotui skirtos išlaidos neatperka jo teikiamos naudos.

Komandas keturrankiui chirurginiam robotui siuntė daktaras Džeimsas Porteris (James Porter) iš Sietlo Švedų medicinos centro. Beje, laibosios mechaninės rankos praėjusį rudenį dalyvavo pirmojoje pasaulyje visiškai robotizuotoje chirurginėje operacijoje ir buvo patobulintas trimačiu „Kinect“ įrenginio prototipu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)