„Facebook“ ir toliau dalins vartotojų informaciją  (4)

Socialinis tinklapis „Facebook“, nepaisydamas duomenų slaptumo ekspertų, vartotojų ir net JAV Kongreso narių kritikos, ketina suteikti galimybę trečiųjų šalių gamintojams ir internetiniams puslapiams perleisti sutinkančių (arba pamiršusių uždrausti)vartotojų namų adresus ir telefono numerius, rašo „The Huffington Post“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie naująją savo politiką „Facebook“ tyliai pranešė dar sausio mėnesį paskelbdama žinutę savo tinklaraštyje. Plačiau apie tai jau rašėme. Nors po šio pranešimo paviešinimo kilo nemažai diskusijų dėl galimo privatumo pažeidimo, kompanija į tai nesureagavo ir šie duomenys toliau bus prienami trečiosioms šalims. Kompanija taip pat pranešė svarstanti galimybę uždrausti asmenims, jaunesniems nei 18 metų, atjungti dalinimąsi savo asmenine informacija su trečiosiomis šalimis.

Tokie „Facebook“ planai atnaujinti galimybę trečiųjų šalių internetiniams puslapiams pasiekti socialinio tinklapio vartotojų adresus bei telefono numerius dar kartą pabrėžia abejotiną kompanijos politiką, skatinančią vartotojus liberaliai dalintis savo asmeniniais duomenimis. Tuo pačiu tai žadina naujas diskusijas, kas „Facebook“ tinklui yra svarbiau – daugiau nei pusės milijardo lankytojų interesai ar tiesioginiai reklamų užsakovai ir jų pageidavimai.

Ekspertai mano, kad tokia „Facebook“ politika padidintų grėsmę vartotojams tapti sukčių ir tapatybės vagių aukomis. „Sukčiai gali apsimesti nekaltais vartotojais, jei jie turi jo telefono numerį“, – sako Carnegie Mellon kompiuterinių mokslų mokyklos profesorius Normanas Sadehas–Koniecpolis. Jo teigimu, mūsų prašo pateikti savo telefono numerį, tačiau nepasako, kas bus daroma su šia informacija. „Kitaip tariant, mes nežinome, su kuo turime reikalą“, – teigia profesorius.

Kiti ekspertai yra susirūpinę, kad asmenims, kurie sutinka pasidalinti savo informacija, teigiama, jog ji bus pasiekiama tik jo draugams, tačiau vėliau asmeniniai duomenys gali tapti prieinami ir tretiesiems asmenims.

„Facebook“ diskusijomis susidomėjo D. Britanijos policija

Populiarėjantis „Facebook“ tinklas ir didėjantis asmeninės iformacijos kiekis jame ėmė dominti ir Didžiosios Britanijos policiją. Ji ketina sekti internetinius chuliganus, kurie rašo pašiepiančius komentarus socialiniame tinkle „Facebook“, ir siųsti jiems įspėjimus apie teisinę atsakomybę, skelbia šalies laikraštis „The Daily Telegraph“.

„Bet kurio amžiaus socialinių tinklų vartotojai dažnai nesusimąsto apie tai, ką jie rašo socialiniuose tinkluose“, – komentuodamas šią iniciatyvą sakė jos autorius policininkas Deivas Tomas (Dave Thomas).

Remiantis Edinburgo universiteto atlikto tyrimo rezultatais, dėl rašliavos „Facebooke“ vaikai dažnai patiria stresą, kuris kartais netgi baigiasi savižudybe. Vykdydami šį projektą, policijos pareigūnai ims sekti internetinius chuliganus ir juos perspės, jei savo veiksmais jie pažeis įstatymus. „Siuntinėdami perspėjimus nuo policijos mes įspėsime moksleivius, kad jiems gali būti pateikti kaltinimai“, – sakė D. Tomas. Internetinių chuliganų tėvams taip pat bus siunčiami įspėjimai, kad jų vaikų veiksmai internete gali turėti teisinių pasekmių.

Projektas iš pradžių bus įgyvendinamas Redingo (Reding) miestelyje, Berkšyro (Berkshire) grafystėje. Projektui pavykus, jis gali būti įgyvendintas visoje šalyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: