Saugumas Rusijoje norėjo uždrausti „Skype“ ir „Gmail“?  (2)

Rusijos saugumo tarnybos siūlė uždrausti „Skype“, „Gmail“ ir „Hotmail“, kadangi jų negalima susekti, neseniai pranešė AFP. Tačiau netrukus Rusijos žinybos išplatino pranešimą, jog Rusijos saugumas tokių žingsnių neplanuoja, o žiniasklaidoje nuskambėjo asmeninė saugumo pareigūno nuomonė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Saugumo tarnybos vadovas praėjusį penktadienį vykusiame vyriausybės posėdyje pareiškė, kad šios „nesukontroliuojamos programos“ gali kelti didelę grėsmę šaliai. Federalinės saugumo tarnybos susirūpinimas masiniu šių programų naudojimu vis auga, kadangi pareigūnai negali jų susekti. Posėdyje buvo pareikšta, kad šių programų srautą kontroliuoti yra neįmanoma, todėl jos dažnai naudojamos ekstremistinių organizacijų.

Komunikacijos ministro pavaduotojas Ilya Massukhas sakė, jog rekomendacijos dėl programų kontroliavimo turėtų būti pateiktos iki spalio 1 d. Rusijos agentūros vėliau citavo Kremliaus atstovą, kuris sakė, kad „saugumo vadovo nuomonė neatspindi visos vyriausybės požiūrio dėl interneto tolesnės raidos. Jis peržengė savo įgaliojimus ir pateikė neapgalvotų pastabų apie populiarias programas. Šalies politiką internetinės erdvės klausimais reguliuoja tikrai ne saugumo tarnybos.“

Šie komentarai pasirodė po to, kai vienas itin populiarus Rusijos tinklaraštis „LiveJournal“ tapo kibernetinės atakos auka – tinklaraštininkai kaltino saugumo tarnybas. Prezidentas Dmitrijus Medvedevas, kuris didžiuojasi tuo, kad naudojasi „Twitter“ bei yra „LiveJournal“ pagrindinis rėmėjas, pavadino šią ataką „žiauria ir nelegalia“.

Anksčiau šiais metais Sverdlovsko srities valdžia jau buvo siūliusi atsisakyti minėtų programų, o komunikacijai naudoti tik rusiškas vietoj užsienietiškų.

Pasak analitiko Andrejaus Soldatovo, prisidengti saugumu norint kontroliuoti šalies pajamas, skirtas komunikacijai, buvo bandoma ir anksčiau, tačiau tai pirmas kartas, kada saugumas tai bando padaryti nacionaliniu lygmeniu.

„Tai jau kelia nerimą. Net jei programos ir nebus blokuojamos. Galbūt bus derimasi su programų atstovais, kad technologija bent dalinai leistų įsibrauti į ją, kad kontrolė būtų bent kažkiek prieinama“, – sakė A. Soldatovas.

Rusijos socialinių tinklalapių kontrolė jau sugriežtinta – reikalaujama mobiliųjų numerių norint užsiregistruoti ar pakviesti ką nors į draugus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)