Robotas kamščiatraukio kojomis (Video)  (0)

Skamba įdomiai. O kaip juda? Iš pirmo žvilgsnio, neturėtų būti sprinteris. Toks ir nėra. „Tačiau idėja gali tapti įkvėpimo šaltinis ieškant naujos kartos robotų-visureigių koncepcijų“ – tvirtina idėjos autorius ir „kamščiatraukiakojo“ roboto konstruktorius, inžinierius Timas Leksenas (Tim Lexen) iš Viskonsino (JAV).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Robotams judėti nelygiu paviršiumi nėra paprasta. Jei vikšrinis robotas gali įveikti įvairaus nelygumo paviršius, jis gali judėti tik pirmyn arba atgal. Robotas su trimis ar daugiau nepriklausomai sukamų ratų laboratorijoje geba judėti visomis horizontalės kryptimis. Tačiau lauko sąlygomis ratai gali apsivelti purvu, o koks nors nelygumas ratus gali kilstelti taip, jog mechanizmas apsivers.

T. Leksenui kilo mintis sukonstruoti robotą, kuris žeme važinėtų spiralinėmis ringėmis. Jo sukurtas nuotolinio valdymo prototipas turi trikampį kūną, kurio kiekviena kraštinė lygi 18 cm. Ant trikampio korpuso „užmaukšlintas“ disko formos "šalmas". O juda šis sutvėrimas trimis 40 cm ilgio ir 20 cm skersmens spiralinėmis „kojomis“, kurios sumontuotos taip, kad riedėtų horizontaliu paviršiumi. Kiekviena spiralinę ringę suka atskiras motoras. Ringėms sukantis, robotas gali judėti „kojų“ ašių kryptimis.

„Jis puikiai juda žole, smėliu, žvyru ir kitokiais lauko paviršiais, - tvirtina T. Leksenas. Tačiau mechanizmas turi trinties stokos problemų judėdamas lygiu paviršiumi (pavyzdžiui, poliruotomis grindimis).

Nors „kamščiatraukiakojis“ prototipas yra akivaizdus įrodymas, jog judėti spiralinėmis ringėmis yra įmanoma, mechanizmą dar reikia ir valdyti. Tačiau roboto konstruktorius planuoja savo kūrinį apdovanoti jutikliais, kad robotas galėtų pats orientuotis. Įdiegus jutiklius, robotas tiktų vykdyti užduotis, kuriose būtinas nepriklausomas manevringumas, pavyzdžiui, paieškos arba sekimo darbai miškingose vietovėse.

Robotas tiktų ir minų sprogdintojo amplua: pasitelkus šį mechanizmą būtų galima vykdyti kontroliuojamus minų sprogdinimus. „Net ir tuo atveju, jei operacija baigtųsi nekontroliuojamu sprogimu, kamščiatraukio pavidalo varomasis mechanizmas yra pakankamai atsparus „ištverti“ sprogimo smūgį, tad visai realu, jog ir tada robotas galėtų tęsti darbą“, - samprotauja robotikos konsultantas iš Masačiusetso Rajanas Petigriu (Ryan Pettigrew).

Vaizdo siužetas 


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)